UPDATE – TRIPLA UITARE LA BUZAU! CAMPANIA ELECTORALA ANULEAZA SARBATORILE OFICIALE! PREFECTURA NU A ORGANIZAT NIMIC DE 9 MAI! Independenţa României, a sfârșitul celui de-al doilea război mondial – Ziua Victoriei şi Ziua Europei…
Last Updated on 09/05/2024 by Iulian Gavriluta

Cu toate ca altadata, la Buzau se organizau mai multe evenimente oficiale de 9 mai (Independenţa României, a sfârșitul celui de-al doilea război mondial – Ziua Victoriei şi Ziua Europei), in acest an, se pare ca aburii campaniei electorale care sta sa inceapa, le-a ametit mintile oficialilor si nu au mai organizat nimic, sau cel putin nu pentru publicul larg! “Profesionistii” din Ministerul Internelor si al Administratiei, puteau totusi sa gandeasca punctarea acestui eveniment si fara sa amestece Campania electorala cu..istoria, dar: “de unde nu-I, nici Dumnezeu nu cere”!

Ce semnificatie are ziua de azi?

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o multiplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877 și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial sărbătorim şi Ziua Europei. Astfel, data de 9 mai reprezintă un moment de adâncă reflexie şi de aducere – aminte a faptelor şi evenimentelor din istoria trecută şi recentă a României şi implicit a Europei care au marcat evoluţia acestora pe scena politică, economică şi militară a lumii.

         La 9 MAI 1977 România îşi cucerea statutul de stat independent şi devenea un garant al menținerii status-quo-ului în această regiune, rol pe care continuă să-l joace şi în prezent, alături de partenerii din UE şi NATO.

         La mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii şi europenii deopotrivă au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a dus la încheierea celui de-al doilea război mondial.

         Omagierea ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului şi nazismului, trezeşte și astăzi cele mai alese sentimente în rândurile populaţiei, care iartă, dar nu uită jertfele bunicilor şi părinţilor noştri pentru apărarea valorilor umaniste şi a drepturilor universale ale omului care reprezintă condiţia sine qua non a păstrarii demnităţii umane şi a păcii mondiale.

         Să ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa veteranilor de război şi să aducem un pios omagiu celor care au adus sacrificiul suprem pe câmpurile de luptă pentru libertate şi democraţie.

         Astăzi serbăm și Ziua Europei. Ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru asigurarea păcii pe termen lung în Europa şi implicit la nivel mondial. În noul context creat de războiul din Ucraina, prin evenimentele dedicate Zilei Europei, România, împreună cu celelalte state membre confirmă atașamentul pentru pace și pentru valorile universale cum sunt libertatea și democrația, demonstrând totodată unitatea și solidaritatea cu poporul ucrainean.

          La mulți ani România !

La Mulţi Ani, Europa!

I.G.

P.S. Pana la data redactarii acestui articol, Institutia Prefectului nu a trimis vreun comunicat legat de organizarea unei eventuale manifestari care sa marcheze semnificatia tripla a acestei zile, motivand, pe cai neoficiale : "CA E CAMPANIE ELECTORALA ANUL ASTA!”!

Domnilor, ce are “SULA CU…PREFECTURA?”

LATER EDIT: Din ARHIVA....sarbatorirea zilei de 9 mai la Buzau (ca sa raspund unei impertinente "oficiale" care zicea ca "NU S-A ORGANIZAT NICIODATA CEREMONIE CU DEPUNERE DE COROANE...LA BUZAU, DE 9 MAI!")

UPDATE - In cursul diminetii de azi, Prefectura a emis un Comunicat de presa referitor la sarbatorirea DOAR a evenimentului ce marcheaza Ziua Independentei Romaniei si DOAR in Municipiul Rm. Sarat, maine de la ora 11:00. Ni se pare cel putin ciudat acest aspect - decizia de a nu organiza manifestarile in Municipiul Buzau, resedinta de judet, pentru o mai mare vizibilitate si mai ales faptul ca, parlamentarii si alte oficialitati au fost informate de eveniment, de catre Prefectura cu cel putin 2 zile inainte, iar publicul de abia astazi!

          Instituția Prefectului – Județul Buzău vă invită să participați, vineri, 10 mai 2024, la festivitățile pentru sărbătorirea ”Zilei Independenței Naționale a României”.

          Evenimentul, organizat conform prevederilor Legii 189/2021, privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca ”Ziua Independenței Naționale a României”, se va desfășura la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea, din municipiul Râmnicu Sărat.

Astfel, conform Ordinului emis de prefectul județului, Daniel-Marian Țiclea, începând cu ora 11.00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă, ce va fi urmată de alocuțiuni ale autorităților locale, județene și din partea comandantului Garnizoanei Buzău.                                                                                                         În final, vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, în semn de recunoștință față de jertfa eroilor neamului.

https://newsbuzau.ro/2017/05/09/foto-update-9-mai-trei-evenimente-sarbatorite-la-buzau-cu-ceremonie-militara-si-religioasa-ziua-independentei-ziua-europei-ziua-victoriei/