„Împreună prindem curaj” – program de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar, implementat în Școala Gimnazială Nr. 7 Buzău

„Împreună prindem curaj” este un program de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Buzău, implementat în Școala Gimnazială Nr. 7 Buzău, pentru al doilea an școlar consecutiv.

Activitățile propuse în acest an au pornit dintr-o nevoie reală: aceea de a ne asculta mai mult unii pe alții, de a vorbi deschis despre ceea ce ne doare și, mai ales, de a nu rămâne singuri în fața bullyingului, astfel a apărut sloganul „SPRIJINUL ESTE LA O VORBĂ DISTANȚĂ”.

Începând cu noiembrie 2024 am desfășurat o serie de activități cu un enorm impact emoțional, împlicând elevi de toate vârstele, concretizate prin ateliere de creație, activități artistice, PhotoVoice, StoryJumper, întâlniri de sensibilizare prin teatru. Au fost create grupuri de lucru în parteneriat cu instituții care se adresează elevilor cu dizabilități.

Vineri, 16.05.2025, 60 de membri ai clubului de teatru IMPACT al Școlii Gimnaziale Nr.7 Buzău, coordonați de prof. Ene Liliana și prof. Matei Roxana , au urcat pe scena Teatrului Județean „George Ciprian”, în spectacolul „Sprijinul este la o vorbă distanță”. În cadrul spectacolului, aceștia au fost actori în piesa de teatru forum cu același nume, dar și dansatori în flashmobul „Dancing drama” – manifest împotriva bullyingului în școli.

Piesa de teatru forum este o piesă care nu doar că spune o poveste, ci invită și spectatorii, să devină parte din ea. A fost prezentată o situație de bullying, poate una cunoscută sau trăită de unii, dar al cărei final nu a fost bătut în cuie. Spectatorii au avut ocazia să intervină, să oprească nedreptatea, să propună soluții, să schimbe finalul.

Director, prof. Tănase Iohana Magdalena: „Un fenomen îngrijorător cu care se confruntă școlile din România (și nu numai) este violența școlară. Conform unui studiu realizat în ultimii ani, o bună parte din adolescenți a afirmat că, în mod obișnuit, se simt încordați sau speriați când sunt prezenți la școală. Tot din acel studiu a rezultat că unii dintre copii își petrec singuri pauzele, fără a comunica cu ceilalți colegi. Știind acestea, am încercat dintotdeauna să creăm activități școlare și extrașcolare în cadrul cărora copiii să socializeze, să asimileze și să aplice reguli de comportare în grup. Astfel, contribuim la formarea de trăiri afective, dezvoltăm emoții puternice și formăm în sufletul copilului sentimente morale, care vor sta la baza formării personalității acestuia. Una dintre activitățile de succes a școlii noastre a fost înființarea clubului de teatru ”Impact” care ajută la formarea unor competențe sociale de bază și cultură comunicațională. Prin activitățile coordonate de doamnele profesoare Liliana Ene și Roxana Matei, elevii noștri au devenit mai capabili să înțeleagă lumea, să se exprime și să interacționeze armonios cu colegii lor. Piesa de anul acesta a implicat atât elevi cu potential de agresivitate, cât și elevi pasibili de a fi agresați din cauza problemelor mai deosebite cu care se confruntă, ceea ce a conferit mai multă greutate și importanță demersului nostru. Toți elevii au fost premiați cu diplome și li s-a oferit revista proiectului.”

Prof. Liliana Ene: „ A fost o foarte mare provocare deoarece după prima ediție a proiectului , desfășurată anul trecut , foarte mulți copii și-au dorit să joace în această piesă de teatru . Astfel, am ajuns de la 28 la 60 de membri ai clubului de teatru Impact. Chiar și așa, nu am reușit să-i includem pe toți cei care și-au dorit . Trebuie precizat faptul că scenariul acestei piese de teatru a fost scris de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 7 Buzău . Unii dintre ei s-au aflat pe scenă , alții în sala de spectacol, mai mult decât atât, trebuie precizat faptul că unii dintre ei și-au jucat propriul rol, propria experiență de viață (copii cu autism, scolioză, alte probleme medicale, etc). Spectacolul „Sprijinul este la o vorba distanță” a insemnat o experienta plină de emotii , curaj si empatie . O muncă de echipa imensa, cu lacrimi de suparare dar si cu zambete pline de satisfacție la finalul fiecarei repetitii.”

Prof. Roxana Matei: „Se împlinesc doi ani școlari de când trupa IMPACT scrie povești pe scenă, transmite mesaje puternice prin teatru și dă glas emoțiilor cu talent, curaj și autenticitate. Felicit din suflet toți elevii implicați, care au crescut frumos în acest proiect, devenind mai încrezători, mai uniți și mai conștienți de puterea artei. Sunteți dovada vie că teatrul educă, unește și inspiră!”

Prof. Bunea Diana, coordonator proiect: „Deși actorii sunt elevi, au ales să transforme neîncrederea, durerea sau întrebările în curaj. Le mulțumesc pentru implicare și sinceritate. Le mulțumesc pentru că au înțeles că fiecare dintre noi poate fi schimbarea. Și uneori, sprijinul începe cu o singură vorbă.”

I.G.

Scroll to Top