Inteligența umană scade dramatic: Testele arată un declin cognitiv îngrijorător la nivel global

Rezultatele mai multor studii și evaluări internaționale indică o tendință de scădere a capacităților cognitive în rândul populației.

Această deteriorare se manifestă în special prin dificultăți de concentrare și diminuarea abilităților de raționament, rezolvare a problemelor și procesare a informațiilor.

Cercetările efectuate de Universitatea din Michigan prin programul Monitoring the Future, precum și evaluările Programme for International Student Assessment (PISA), evidențiază un declin al performanțelor cognitive în special la adolescenți și tineri adulți.

Deși pandemia de COVID-19 a intensificat această tendință prin perturbarea procesului educațional, semnele deteriorării cognitive erau vizibile încă din anii 2010.

Modificarea fundamentală a modului în care societatea contemporană consumă informația reprezintă unul dintre factorii principali ai acestui fenomen.

Statisticile National Endowment for the Arts arată o scădere constantă a lecturii în Statele Unite, procentul persoanelor care citesc literatură scăzând de la 45,2% în 2012 la 37,6% în 2022.

Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică relevă o deteriorare și în domeniul abilităților numerice. În Statele Unite, procentul adulților cu performanțe scăzute la testele de calcul a crescut de la 29% în 2022 la 34% în 2023.

Cercetătorii au identificat o corelație între timpul petrecut în fața ecranelor și dezvoltarea cognitivă. Studiile demonstrează că expunerea prelungită la dispozitive electronice afectează negativ dezvoltarea limbajului la copii și capacitatea de concentrare și retenție a informațiilor la studenți.

Deși nu există dovezi care să indice o alterare fundamentală a inteligenței umane, datele sugerează un declin measurabil atât la nivel de potențial, cât și de performanță cognitivă.

SURSE: OCDE, National Endowment for the Arts, Programme for International Student Assessment (PISA), Incredibilia.ro

Scroll to Top