
Poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au continuat vizitele ce se înscriu în calendarul de activități informativ-preventive și de promovare profesională, stabilit în contextul Zilei Poliției.
Împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, au făcut o vizită-surpriză preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit “Bobocei din Micro 3” Buzău.
Activitatea s-a derulat în baza Programului Educațional de Educație Rutieră, dedicat învățământului preșcolar.
Vremea bună, entuziasmul învățăceilor și dedicarea polițiștilor în slujba celor mai mici dintre buzoieni au reprezentat contextul ideal pentru activități de informare și explicare a principalelor reguli de circulație rutieră, de formare a unor atitudini și comportamente corecte față de disciplina străzii și de exersare a acestora prin modalități practice.
Pentru ca preșcolarii să perceapă cât mai aproape de realitate lecțiile transmise de oamenii legii, au fost folosite planșele cu semne rutiere și gameboard-ul.
Boboceii au fost încântați de întâlnirea cu partenerii patrupezi ai polițiștilor și s-au arătat foarte dorrnici să afle rolul câinilor de serviciu în desfășurarea muncii de poliție, astfel că le-au fost prezentate și câteva aspecte generale legate de activitatea profesională, în termeni adaptați vârstei.
La activitate au participat inspectori școlari din cadrul inspectoratelor județene Buzău și Prahova, reprezentanți ai Asociației pentru Educație, Formare și Cultură ”Perfekt Info”, dar și specialiști în siguranță rutieră.
Tot ieri, polițiștii de la Siguranță Școlară și-au îndreptat atenția și către liceeni, printr-o întâlnire organizată, în colaborare cu reprezentatul Avocatului Poporului Biroul Teritorial Ploiești, la Liceul de Arte ”Margareta Sterian” Buzău. Liceenii au primit informații cu privire la drepturile și responsabilitățile specifice vârstei, modalitățile de protecție împotriva abuzurilor sau discriminării, mecanismele prin care pot solicita sprijin în situațiile de risc și importanța responsabilității și a implicării civice a tinerilor în societate.
De asemenea, au discutat despre consecințele pe termen lung ale consumului de substanțe cu efect psihoactiv, iar elevii au fost invitați să își exprime opiniile și atitudinile lor în legătură cu acest lucru.
Activitățile au avut drept scop creșterea capacității de a răspunde proactiv noilor provocări. În cadrul sesiunii informative, s-a promovat utilizarea abordărilor bazate pe alerta timpurie, pentru prevenirea efectelor nocive asupra celor care consumă astfel de substanțe, asupra familiilor acestora și a comunității în ansamblu, inclusiv asupra mediului școlar.
Ziua a fost una proactivă și pentru polițiștii celorlalte structuri cu atribuții în domeniul prevenirii.
Polițiștii de la Prevenire și cei de la Serviciul Rutier au făcut echipă, pentru un dialog activ cu elevii de gimnaziu despre siguranța rutieră și siguranța pe internet, într-o activitate dedicată Școlii Gimnaziale Vadu Pașii.
I.G.