ESTI AGRICULTOR SAU FERMIER? Citeste neaparat asta! VESTI DE LA APIA!
Adeverinte APIA

Este interzisă arderea miriştilor şi a vegetaţiei pajiştilor permanente
Având în vedere apariția la nivel național a unor incendii de vegetație uscată, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) atrage încă o dată atenția fermierilor cu privire la interzicerea arderii miriştilor şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Toți beneficiarii de sprijin financiar din partea APIA, acordat sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, au obligaţia respectării:
• standardului GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile,
• standardului GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente,
ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri.
Totodată, fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere.
Prin respectarea celor două norme de condiționalitate, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură și menţinerea nivelului de materie organică din sol, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente.
Standardul GAEC 3 trebuie respectat de către toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.).
Standardul GAEC 10 se aplică pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național.
Vegetația pajiștilor permanente include vegetația uscată existentă pe pășuni și fânețe, miriștea și resturile vegetale rămase în urma pășunatului sau după recoltarea fânului, precum și vegetația invazivă sau vegetația dăunătoare covorului ierbos pe pajiștile permanente.
Obiectivul principal al standardelor GAEC 3 și GAEC 10 îl reprezintă menținerea nivelului de materie organică din sol.
Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10 de către fermieri, APIA a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (G.N.M.) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) un Protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția de a arde miriștile, vegetația uscată, resturile vegetale existente pe terenurile arabile, a vegetației pajiștilor permanente precum și interdicția arderii miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile și a vegetației pajiștilor permanente situate în siturile Natura 2000, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control.
Conform protocolului de colaborare, APIA împreună cu G.N.M. şi I.G.S.U. elaborează materiale informative (afișe, pliante, postere, comunicate de presă etc.) cu privire la interdicția arderii miriștilor și vegetației uscate pe terenurile arabile și de pe pajiștile permanente, și le transmit către structurile județene din subordine, în vederea diseminării către populație, în cadrul campaniilor de informare publică.
În cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționati, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute. Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalități ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10.
Documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data efectuării controlului.
Pentru mai multe informații privind normele de condiționalitate, vă rugăm să consultați:
• Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și al unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023, cu modificările și completările ulterioare;
• Ghidul fermierului privind condiţionalitatea, postat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.

Autorizarea la plată a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că incepand din10 martie 2025, s-a demarat procesul de autorizare la plată a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2024.
În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 197/06.03.2025 privind aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic pentru anul de cerere 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 198/2025, valoarea plafonului este de 203.344.650 euro și se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 03 - 07 martie 2025, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 18.658 cereri pentru o suprafață de 43.250 ha.
Reamintim fermierilor că până în data de 30 mai 2025 pot depune Cererea de Plată și fără obligația de a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației geospațiale AGI Online, conform Instrucţiunilor de utilizare disponibile în interfaţa aplicaţiei, pe site-ul APIA www.apia.org.ro.
În situația în care se accesează și scheme din sectorul zootehnic, solicitanții se vor prezenta la Centrele APIA conform programării pe care au stabilit-o în prealabil cu funcționarii APIA, în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea AGI Online.
Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea programării pentru depunerea Cererilor de plată. Rugăm să se respecte data și ora programării la APIA în vederea depunerii în timp util a Cererii de plată în anul 2025!
La completarea Cererii, fermierii care sunt beneficiari APIA își vor actualiza informațiile din Cererea de plată pentru Campania 2025.
Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține explotații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe.
Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.
Materialele de informare (afiș, pliante, broșură, ghiduri) aferente Campaniei 2025, legislația aferentă, informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei măsuri de sprijin/intervenții și listele cu UAT-uri eligibile pentru Măsura 10, DR-01, DR-02, DR-03, DR-09, DR-10, DR-11, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-ul instituției: www.apia.org.ro .

Ecaterina Stroescu

Scroll to Top