
Raport CIA din 1953: Obiective secrete din România, păzite de comuniști cu tunuri antiaeriene care să doboare orice avion militar străin
Pe vremea comunismului, potrivit unei investigații recente, accesul în anumite zone din România era restricționat străinilor. Erau zone „secrete”, aflate sub controlul sovieticilor până la încetarea ocupației sovietice din 1958. După retragerea trupelor sovietice, acestea au rămas sub controlul celor mai bine instruite forțe militare ale Republicii Socialiste România. Nici măcar un avion civil sau militar din străinătate nu avea permisiunea să se apropie de zonele „interzise” fiindcă era imediat atacat.
Potrivit raportului secret al CIA (Agenția Centrală de Informații din SUA), întocmit în 1953, până și avioanele americane puteau fi atacate. E dificil de presupus, dar probabil că pentru un Lockheed SR-71 (considerat cel mai avansat avion militar de recunoaștere din anii 1960, cu o viteză de Mach 3+) sau un A-12 care a fost testat în Zona 51, ar fi fost „floare la ureche” să monitorizeze zonele interzise ale României comuniste de la înălțime.
Ce anume ascundeau comuniștii în țara noastră? Baze extraterestre? Aerodromuri secrete unde testau avioane de ultimă generație? Portalurile din Munții Bucegi către alte lumi?
Potrivit Adevărul, nu erau decât fabrici de armament, rafinării și combinate cu nivel maxim de securitate. Comandamentul Teritorial de Apărare nu au permis accesul până în anul 1990, după ce regimul comunist s-a prăbușit. Unele dintre acestea erau orașele Orșova și Drobeta Turnu Severin de pe maluriel Dunării. Au devenit așezări militarizate, păzite de batalioanele regimentului de grăniceri din Drobeta Turnu Severin. Mii de localnici, printre care pescari, au fost alungați. Civilii care se apropiau erau împușcați!
„Orice avion al cărui zbor nu a fost programat și raportat la biroul local al forțelor aeriene este obligat să aterizeze. Dacă echipajul aeronavei ignoră ordinele, se trage asupra lui. Acest lucru se face în zona de 40 de kilometri în jurul obiectivelor. În zona de 25 de kilometri de la granița cu Iugoslavia, nu se mai fac atenționări. Orice avion care zboară peste acel teritoriu este atacat imediat de forțele aeriene ale României”, arăta raportul CIA.
Civilii erau strămutați. Obiectivele secrete erau păzite de grăniceri și chiar cu … tunuri antiaeriene
La granița dintre România și Iugoslavia, Zona Cetate din județul Dolj a fost unul dintre locurile bine păzite ale României de către comuniști. 50.000 de localnici au fost strămutați forțat de pe malurile fluviului Dunărea către Câmpia Bărăganului. Accesul populației civile la Cetate a fost restricționat de atunci.
„Această zonă de graniţă a fost pusă sub paza Miliţiei şi a grănicerilor. Turnuri de veghe şi faruri au fost instalate. În unele sectoare au fost puse mine, iar oamenii care încercau să scape foloseau câini pentru detecţia lor. Câinii ar fi urmat să găsească şi să activeze minele de pe calea de scăpare. Grănicerii au primit ordin să împuște orice persoană pe care o văd apropiindu-se de maluri sau intrând în apă, indiferent dacă este zi sau noapte”, se arăta într-un raport prezentat de CIA, în 1952.
Frontiera verde a României cu Ungaria nu doar că a fost militarizată, ci umplută cu mine cu explozibil. 18 câmpuri petroliere și alte fabrici din industria metalurgică erau printre cele mai bine păzite obiective ale României comuniste, unele dotate cu tunuri antiaeriene și reflectoare de mare putere: regiunea petrolieră Târgoviște – Ploiești – Buzău și regiunea cu rafinării a Bacăului (Moinești, Lucăcești, Onești, Tescani), complexul metalurgic Reșița – Doman – Secu, Combinatul siderurgic Hunedoara, minele de cărbune din Valea Jiului.
În Hunedoara erau amplasate patru divizoane de foc dotate cu rachete care apărau orașele Deva, Hunedoara, Hațeg și Orăștie, precum și mineel de fier din Ghelari și Teliuc, uzinele din Orăștie, termocentrala Mintia etc.
„La 11 noiembrie 1949, la Hunedoara a luat fiinţă un Divizion de artilerie antiaeriană care avea în compunere patru baterii dotate cu tunuri antiaeriene calibrul 37 mm şi 88 mm, dispuse în jurul oraşului. Divizionul s-a transformat ulterior în Regimentul 15 artilerie antiaeriană mixt, având în dotare tunuri antiaeriene de calibru mic şi mijlociu 37 mm, 76,2 mm şi 100 mm, de provenienţă rusească”, transmite Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din judeţul Hunedoara „Sarmizegetusa”.
Sovieticii construiau submarine în România
La Mangalia, unde s-a construit un șantier portuar, 5.000 de localnici au fost evacuați de sovietici pentru a aduce militari care să construiască o bază militară sovietică care să construiască submarine. Și Canalul Dunăre-Marea Neagră, construită din 1949, era interzisă accesului civililor.
„De la construcţia unei baze militare sovietice pentru submarine la Mangalia, zona acesteia a fost complet evacuată. Facilităţile portului sunt acum suficient dezvoltate pentru a face față unui trafic permanent al vaselor de suprafaţă. Submarinele au fost de asemenea raportate de surse de încredere, iar deplasarea lor a fost observată. Acestea rămân în port doar pentru scurt timp. În general, traficul de la Mangalia nu este considerabil deoarece este exclusiv de natură militară”, au scris informatorii CIA, într-o notă din 1952.
SURSE: CNBS, Fox News, Gandul.ro, Adevarul