BREAKINGNEWS – Turul întâi al alegerilor prezidențiale a fost anulat, a decis Curtea Constituțională / Ce se întâmplă cu votul din diaspora unde 33.000 de cetățeni au votat deja / Urmări și reacții / Noua dată a alegerilor – cine o stabilește

Principalele informații, după decizia fără precedent a CCR,

15:37

Prima reacție a liderului PSD, Marcel Ciolacu: „Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate”.

15:34

Călin Georgescu va susține o declarație de presă la 21.00, a fost anunțul de pe grupul de presă al celui care câștigase primul tur al alegerilor. Anca Alexandrescu a anunțat pe Facebook că Georgescu va fi în direct la Realitatea Plus, la ora 21.00.

Prima reacție de la AUR: George Simion le cere simpatizanților să NU iasă în stradă

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat vineri că decizia de anularea a alegerilor prezidențiale dată de Curtea Constituțională este „ileaglă” și că această hotărârea reprezintă „a treia lovitură de stat în șase luni” dată de instanța supremă.

15:24

Elena Lasconi va susține declarații de presă în scurt timp, după decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.

CCR a luat decizia după ce joi a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.

„Curtea anulează în temeiul 146, litera f din Constituție”, spune Curtea Constituțională, „întregul proces electoral, cu privire la alegerea președintelui României”.

Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate, a mai spus Curtea, în comunicatul oferit publicității vineri, 6 decembrie 2024, ora 15.

Curtea a invocat în comunicat competența sa constituțională. Art 146, litera f din Constituție precizează că CCR „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui”. Din comunicat, rezultă că CCR consideră că procedurile unor alegeri libere nu au fost respectate.

În cursul zilei de joi, Curtea a primit patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Ce spusese Curtea joi

Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.

Sesizările au venit după ce desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care orbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. 

Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.

Ce spune MAE în privința votului din diaspora

Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă cu votul din diaspora, unde oamenii sunt la vot, și până la 15 au votat deja 33.000 de cetățeni (dublu față de prima zi a turului 1), purtătorul de cuvânt al MAE a spus: ”Trebuie o decizie BEC care să pună în practică decizia CCR”.

Comunicatul integral al CCR:

„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:

1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.

3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Sesizările la CCR au fost făcute după ce Adminitrația Prezidențială a desecretizat miercuri documentele din ședința CSAT.

SURSE: CCR, Hotnews

Scroll to Top