Fii influencer-ul alegerilor tale! A-LEGE informat! – proiect de conștientizare a tinerilor derulat de Serviciul de Probațiune Buzău

Serviciul de Probațiune Buzău în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Buzău, derulează pe toată durata anului școlar 2024 -2025 o campanie de informare a liceenilor buzoieni, sub sloganul Fii influencer-ul alegerilor tale! A-LEGE informat!, care are ca scop conștientizarea importanței cunoașterii și respectării legilor și a consecințelor încălcării acestora.

Argumentele campaniei sunt următoarele: serviciului de probațiune desfășoară activități specifice cu persoane minore sancționate penal; perioada adolescenței este una a nevoii acute de apartenență și afiliere la diferite grupuri care pot exercita atât influențe pozitive, cât și negative; activitățile de prevenție pot conduce la descurajarea unor comportamente și la conștientizarea unor situații de risc.

Campania Fii influencer-ul alegerilor tale! A-LEGE informat! promovează respectarea legilor și își propune să prevină comportamentele indezirabile, iar în cadrul sesiunilor de informare, consilierii de probațiune, însoțiți de profesori coordonatori, expun noțiuni elementare de legislație juridică aplicabilă minorilor, evidențiază cauzele și consecințele implicării în fapte penale în perioada de minoritate, și totodată, prezintă modalități prin care se pot evita comportamentele de risc de comitere a infracțiunilor.

În sprijinul dezvoltării unui stil de viață responsabil, prosocial, specialiștii transmit mesaje precum: ”Învață să comunici asertiv!”, ”Spune NU atunci când este cazul, exprimă deschis și sincer ceea ce îți dorești!”; ”Nu riposta la agresivitate verbală și evită agresivitatea fizică!”; ”Un conflict nu se rezolvă prin violență. Apelează la sprijinul celor care te pot ajuta (părinți, profesori, poliție)!” etc.

În cadrul întâlnirilor cu adolescenții sunt prezentate studii de caz prin care sunt evidențiate implicațiile juridice și pașii care pot conduce la comiterea faptelor penale, felul în care pot fi afectați tinerii și familiile lor și sunt oferite exemple de intervenție în vederea îndreptării comportamentelor negative. Din aceste studii de caz se poate observa faptul că prevenția, respectiv evitarea comportamentelor indezirabile se realizează mai ușor, în timp de îndreptarea este mai dificilă.

Serviciul de Probațiune Buzău își propune să continue implicarea în proiectul de informare, sensibilizare și conștientizare a tinerilor din liceele buzoiene cu privire la implicațiile legale și sociale ale comiterii de fapte penale, cu scopul de a prevenirii și diminua riscul de săvârșire a acestora, precum și pentru a contribui la asigurarea unei comunități locale sigure și responsabile.

Nicoleta Țendria Bîsceanu - P.R. Serviciul de probațiune Buzău

Scroll to Top