În noaptea de 27 octombrie, astrofotograful chinez Shengyu Li și-a instalat camera pentru a înregistra traseele stelelor peste Muntele Xiannairi din Sichuan, China. Expunerea îndelungată tocmai începuse când un serac înghețat s-a eliberat dintr-un ghețar agățat. Observați fulgerările albastre din avalanșa care a urmat:
„Nu am găsit niciun caz documentat anterior al unui astfel de eveniment, făcând această descoperire atât palpitantă, cât și intrigantă pentru noi”, spune Li. „Ipoteza noastră inițială este că luminiscența poate rezulta din iluminarea indusă de frecare în timpul fragmentării gheții”.
Fenomenul se numește „triboluminiscență”. Legendarul fizician Richard Feynman explică cel mai bine: "Când iei un bulgăre de zahăr și îl zdrobești cu un clește în întuneric, poți vedea o fulgerare albăstruie. Și alte cristale fac asta. Nimeni nu știe de ce".
Avalanșa la care a fost martor Li a fost bogată în gheață. „A început cu un serac blocat, care a fătat aleatoriu dintr-un ghețar de lângă vârful muntelui”, spune Carson Reid, un alpinist care a analizat filmul lui Li. „Seracul s-ar fi fragmentat în timp ce s-a prăbușit și s-ar fi izbit de obstacole naturale.” Cele mai semnificative „puncte de spargere” par să fi produs cea mai mare lumină albastră.
Li și-a împărtășit filmul cu alți astrofografi din China. Unul dintre ei a găsit un fulger albastru similar în filmarea unui munte complet diferit din Xinjiang, China, cu trei săptămâni mai devreme:
„Acesta este un videoclip “timelapse” realizat de doamna Lu Miao pe 3 octombrie”, spune Li. „Afișează și un fulger albastru în timpul unei avalanșe”. Muntele este Muztagh Ata, care înseamnă „Tatăl aisbergului” în engleză
„Niciunul dintre noi, fotografi, nu a observat lumina albastră cu ochiul liber – a fost descoperită abia mai târziu, când am analizat fotografiile”, spune Li. „Cu toate acestea, i-am întrebat pe câțiva prieteni care fotografiază frecvent munți acoperiți cu zăpadă, iar unul dintre ei a menționat că a văzut lumină albastră cu ochiul liber în timpul unei avalanșe, deși nu au surprins-o cu camera de filmat.”
SURSA: Spaceweather