Noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023), în vigoare de la 1 septembrie 2024, aduce reglementări diferite pentru pensionarii care doresc să cumuleze pensia cu venituri din activitate. De exemplu, pensionarii de invaliditate pot obține acum venituri suplimentare fără restricții, indiferent de gradul de invaliditate. Pe de altă parte, cei care primesc pensie de urmaș sau cei cu pensie anticipată au limite stricte legate de veniturile obținute din activitate. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a detaliat, într-un comunicat de presă, condițiile specifice în vigoare pentru acești pensionari.
Conform CNPP, pensionarii din sistemul public de pensii pot cumula pensia cu alte venituri în următoarele cazuri: dacă obțin venituri din activități pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, sau dacă desfășoară activități ca prestatori casnici, conform Legii nr. 111/2022, pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor obținute.
Ce trebuie să știe pensionarii de invaliditate
O noutate introdusă de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii este aceea că pensionarii de invaliditate pot cumula acum pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate (gradul I, II sau III). Potrivit art. 61 alin. 1 din Legea 360/2023, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale, constatate conform legii, precum și altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.
Cine nu poate beneficia de alți bani pe lângă pensie
Totuși, există și persoane care nu pot cumula pensia cu alte venituri. Soțul (sau soția) supraviețuitor care beneficiază de pensie de urmaș nu poate aduna pensia cu venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe țară, care începând cu 1 iulie 2024 este de 3.700 de lei, potrivit comunicatului CNPP, consultat de „Ziarul de Iași”.
De asemenea, persoanele care beneficiază de pensie anticipată nu pot cumula pensia cu venituri lunare dintr-un contract de muncă, dintr-un raport de serviciu, ori dacă sunt angajate în funcții elective sau în autoritățile executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului. Aceste restricții se aplică și membrilor cooperației meșteșugărești.
SURSE: CNPP, Ziarul de Iasi,