UPDATE ORA 19:00 – 3 RECLAMATII ELECTORALE SE CONFIRMA! Au votat – 48,70 %. VEZI AMANUNTE! UPDATE ORA 16:30 – Buzau prezenta vot – 40,62 %! ORA 10:00 – 30.386 de buzoieni au votat – 8,34 %. 4 SESIZARI ELECTORALE – CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN BUZĂU. VIDEO – Masuri pentru alegerea Președintelui României

UPDATE ORA 19:00 - De la începerea votării, în județul Buzău s-au primit 11 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții legate de procesul electoral.

3 sesizări s-au confirmat și au fost aplicate sancțiuni contravenționale, una este în curs de verificare, o sesizare a fost declinată spre competentă soluționare la Autoritatea Electorală Permanentă, iar 6 nu s-au confirmat.

Precizez că au fost primite în continuare sesizări cu privire la persoane care își fotografiază sau filmează buletinul de vot, precum și cu privire la continuarea propagandei electorale pe rețelele de socializare.

Vă mulțumim! Revenim cu ultimele informații despre sesizările cu privire la posibile incidente electorale.

PRECIZARE

Având în vedere afirmațiile transmise în spațiul public de către o persoană, din care rezultă că reprezentanții unei formaţiuni politice ar mobiliza persoanele să voteze un anumit candidat, Compartimentul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău este abilitat să comunice următoarele:

Toate efectivele M.A.I desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.

Cu toate că nu a fost primită nicio sesizare, iar datele preluate în online sunt vagi, polițiștii din Buzău au demarat activități de verificare pentru clarificarea situației.

Datele cuprinse în articolele/postările din mediul online nu conțin și nu fac trimitere la repere concrete necesare încadrării juridice a unei fapte, în vederea stabilirii formei de răspundere.

Persoanele care dețin și ar putea pune la dispoziția autorităților informații despre aspectele ce fac subiectul articolelor/postărilor din mediul online, elemente ce ar putea contura incidente electorale, sunt îndrumate a se adresa poliției, pentru operativitatea clarificării situației, astfel încât, în funcție de aspectele constatate și de concluzii, polițiștii să aplice  măsurile legale ce se impun.

În această perioadă, este important ca toți cetățenii și formațiunile politice să respecte rigorile legii și să contribuie la garantarea unui proces electoral corect, transparent și democratic.

Mulțumim pentru înțelegere și sprijin în menținerea unui proces electoral corect.

UPDATE ORA 16:30 – 5 incidente electorale posibile In Buzau, au votat 148.003 de cetateni, dintre care: pe liste permanente - 130.670, pe liste suplimentare - 15.331, urne mobile - 2.002, total – Buzau 40,62 %.

Am revenit cu informații despre situația incidentelor electorale.

De la începerea votării, în județul Buzău au fost sesizate 5 posibile incidente electorale, unul a fost soluționat cu aplicarea de sancțiune contravențională, o sesizare este în curs de verificare, o sesizare a fost declinată spre competentă soluționare, iar două cazuri sesizate nu s-au confirmat.

Faptele semnalate au vizat continuarea propagandei electorale, transportarea alegătorilor la secția de votare și menținerea afișajului electoral după finalizarea campaniei.

Vă mulțumim! Revenim cu noi informații.

UPDATE - ORA 10:00... Vă comunicăm că pe parcursul nopții, cât timp cele 426 de secții de vot organizate la nivelul județului s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte.

Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate patru sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat, una a fost declinată spre competentă soluționare, iar alte două sunt în continuare în verificare, aspectele sesizate făcând referire la abateri contravenționale de la legislația electorală.

Sesizările au vizat continuarea propagandei electorale.

Reamintim că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul  rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii este tratată cu imparțialitate de angajații MAI, indiferent de persoanele implicate.

Aproximativ 1.000 de angajați MAI sunt mobilizați astăzi, pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor, aproximativ 500 au ca principală sarcină menținerea climatului de ordine publică la nivelul întregului județ, în timp ce aproximativ 430 de angajați sunt responsabili cu protecția secțiilor de vot.

În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.

Vă reamintim principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege.

•         Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

•         Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.

•         Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.

Vă reamintim că prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților

•         Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 - 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

•         Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

•         Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

•         Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

•         Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

•         Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Așa cum știți, birourile electorale ale secţiilor de votare asigură buna organizare a votării.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, precum  și măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale ierarhic superioare şi personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care votează la una dintre secţiile de votare din țară, își pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele documente : cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar și, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente valabile, Serviciile Publice Locale pentru Evidenţa Persoanelor, din județ, asigură program de lucru cu publicul inclusiv astăzi până la ora 21.00.

Conducerea MAI a solicitat efectivelor MAI mobilizate în contextul alegerilor să manifeste o conduită exemplară, cu respectarea strictă a principiilor de legalitate, responsabilitate, echidistanță, neutralitate, imparțialitate politică și eficiență.

Fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificată cu operativitate și profesionalism de echipele MAI, indiferent de persoanele implicate.

Pe parcursul zilei vă vom informa periodic cu privire la misiunile și rezultatele activităților desfășurate de structurile MAI.

Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Buzău au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.

Peste 1000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) – polițiști, jandarmi, pompieri și de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecția celor 426 de secții de votare din județul Buzău, transporturilor cu materiale electorale și a spațiilor de depozitare a buletinelor de vot.

Forțele de ordine vor asigura măsurile de ordine publică în proximitatea secțiilor de votare și vor interveni prompt în cazul sesizărilor privind posibile fapte care încalcă legislația electorală.

Au fost intensificate acțiunile de patrulare în zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice.

Orice încălcare a legislației va fi tratată cu maximă seriozitate, iar echipele de intervenție sunt pregătite să răspundă prompt oricăror solicitări.

Totodată, se va asigura fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secțiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere.

În ceea ce privește prevenirea incendiilor, echipe specializate de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Buzău au efectuat verificări prealabile în secțiile de votare pentru a se asigura că acestea respectă normele de siguranță.

La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani. 

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal.

În ceea ce privește atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor M.A.I. mobilizate vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică, cu accent pe zona localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale.

Președintele biroului electoral al secției de votare ia toate măsurile de ordine în localul de vot și în jurul acestuia.

În această zonă de protecție a secțiilor de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota.

Excepție fac membrii biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, candidații, persoanele acreditate, dar și altele prevăzute expres de lege. 

Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00, precum și continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Vă reamintim că și la aceste alegeri se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne din județul Buzău sunt pregătite să gestioneze cu profesionalism orice incident sau eveniment grav care ar putea apărea până la finalul procesului electoral.

Polițiștii, jandarmii, pompierii și celelalte efective ale M.A.I. vor acționa conform atribuțiilor legale ce le revin, cu maximă rigurozitate și echidistanță.

Facem un apel către toți cetățenii să respecte regulile de ordine publică și să semnaleze imediat autorităților orice incidente sau nereguli constatate. Prin colaborarea tuturor, ne asigurăm că procesul electoral se va desfășura în cele mai bune condiții.

CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN BUZĂU

YouTube player
Scroll to Top