Campania Naţională de verificare a modului de respectare de către angajatori a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare
În perioada 31.10– 08.11.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău au fost implicați în acțiuni de verificare a modului de respectare de către angajatori a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.
Cetățenii străini non UE, pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de prevederile O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și cu respectarea prevederilor Codului Muncii.
Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini nonUE să obțină avizul de angajare eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări și să întocmească contract individual de muncă cu respectarea Codului Muncii și a H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
Acțiunea, de tip Campanie națională, a urmărit în principal creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor cetățeni străini nonUE în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
Obiectivele Campaniei Naţionale :
- Identificarea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România;
- Identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative;
- Identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin detașat;
- Garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară;
- Verificarea respectării prevederilor legale privind timpul de muncă și de odihnă;
- Creșterea gradului de conștientizare al angajtorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor;
- Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României;
- Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și, după caz, aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Rezultatele acţiunilor de control efectuate în perioada 31.10-08.11.2024
- au fost controlați 23 agenţi economici din judeţul Buzău;
- a fost aplicată 1 sancțiune contravețională (amendă) în valoare de 20.000 lei;
- au fost dispuse un număr de 38 măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităţilor constatate de inspectorii de muncă.
Neconformităţi constatate :
- evidența timpului de muncă prestat de salariați nu se ține conform prevederilor legale;
- dosare de personal incomplete;
-date eronate transmise în registrul general de evidență a salariaților (Revisal);
- neîncheiere contract individual de muncă anterior începerii activității contrar prevederilor art. 16(1) din Codul Muncii pentru un cetățean român.
În continuare, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău vor monitoriza modul de îndeplinire a măsurilor dispuse în timpul campaniei de către angajatorii controlați precum și modul de respectare a prevederilor legale în vigoare în domeniul relațiilor de muncă.
Inspector Șef, ITM Buzau - Bogdan Chitacu