Consiliul Județean Buzău continuă acțiunile demarate în cadrul Campaniei de prevenire și informare privind riscurile și consecințele consumului de droguri - „Alege-te pe tine!”.
După feedback-ul pozitiv obținut în urma întâlnirilor organizate în perioada martie-aprilie 2024, în 10 unități de învățământ din județul Buzău, din mediul rural și urban, cu privire la riscurile și consecințele consumului de droguri, o piesă de teatru va fi pusă în scenă, scrisă și jucată de elevi, prin care vor să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor substanțelor interzise și cum consumul acestora poate afecta viața.
Premiera piesei de teatru „Niciodată Târziu” va avea loc joi, 21 noimebrie, ora 18.00, la Teatrul „George Ciprian” urmând ca ulterior să mai fie jucată în alte săli de spectacole din județul Buzău.
„Credem cu tărie că mesaje precum ”Alege-te pe tine!” sau ”Niciodată târziu” trebuie să îi însoțească pe tinerii noștri în fiecare alegere pe care o fac. Suntem încrezători că mesajul transmis de tineri către generațiile lor va fi mai bine auzit, înțeles și va avea un ecou mai puternic în mintea, sufletul și alegerile lor. Vrem să aducem subiectul consumului de substanțe interzise, devenit un risc întâlnit la orice pas, în conversațiile tinerilor cu persoanele care le vor binele și care le pot fi alături.”, a declarat Claudiu Damian, vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău.
Scenariul a fost realizat pornind de la un roman care abordează tema consumului de droguri, „Too Late” de Coleen Hoover, iar în piesă vor fi interpretate trei dintre personajele emblematice: traficantul, victima și polițistul sub acoperire, fiecare cu propria poveste care l-a adus în acest context, întreaga acțiune petrecându-se în casa unui traficant de droguri.
Piesa de teatru „Niciodată Târziu” va fi pusă în scenă de elevi ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”, coordonați de doamnele profesor Anda Pantiș, Felicia Cruceru și Viorica Radu.
Distribuție: Sloan - Arina Neagoe, Asa - Anton Constantin, Carter - Ștefan Petcu, Forțe de intervenție - Andrei Odică, Rareș Copariu.
Piesa de teatru este realizată în colaborare cu Liceul de Arte „Margareta Sterian” și face parte din acțiunile demarate de Consiliul Județean Buzău odată cu campania de prevenire și informare privind riscurile și consecințele consumului de droguri „Alege-te pe tine!”.
Piesa de teatru se adresează elevilor și părinților acestora, iar participarea la premiera spectacolului se realizează conform înscrierilor stabilite de către unitățile de învățământ, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Buzău.
În desfășurarea Campaniei de prevenire și informare privind riscurile și consecințele consumului de droguri - „Alege-te pe tine!”, Consiliul Județean Buzău are sprijinul unor parteneri importanți, prcum: Agenția Națională Antidrog prin Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău și Prahova, Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret și Liceul de Arte Margareta Sterian Buzău.
Obiectivul principal al acestui demers îl reprezintă informarea, educarea și conștientizarea elevilor din județul Buzău, atât din mediul rural, cât și urban, cu privire la riscurile și consecințele consumului de droguri.
De asemenea, prin intermediul acestor acțiuni ne propunem să consolidăm legăturile afective dintre membrii familiei (părinte-copil, părinte-părinte, copil-copil) și dintre aceştia şi şcoală.Modul în care familiile se fundamentează – atitudine, credințele și valorile pe care se bazează – le va defini tinerilor identitatea și va influența felul în care membrii familiei interacționează cu alții și cum se așteaptă ca alții să interacționeze cu ei. Familia este una dintre cele mai importante influențe la nivelul micro asupra caracteristicilor personale ale unui individ, care, în cele din urmă, îl pot conduce sau nu la consumul de substanțe.