Kiro Urdin expune la Muzeul Județean Buzău seria de fotografii „Oameni din Valea Omo, Etiopia” care se constituie într-o expoziție de portret a populațiilor tribale de pe valea râului cu același nume, și care amintește de diferențele de civilizație la nivelul globului pământesc și de decalajul de epoci dintre diferitele popoare. Dorința artistului este de a surprinde autenticitatea existenței ființei umane lipsite de toate elementele disturbatoare ale unei societăți dezvoltate care din ce în ce mai mult acaparează și aceste zone neatinse prin lupta pentru resurse.
Despre Râul OMO
Este situat în sudul Etiopiei și este cel mai mare râu ce traversează această țară, fiind totodată cea mai mare apă curgătoare din afara bazinului Nilului. Râul își încetează cursul în Lacul Turkana (la granița cu Kenia). Deoarece zona este renumită pentru descoperirile arheologice de mare importanță este inclusă în Patrimoniul UNESCO încă din anul 1980. În bazinul Râului OMO au fost descoperite peste 50.000 de fosile, inclusiv 230 de fosile de hominide datând din Pliocen și Pleistocen (aceasta aparțin genurilor Australopitecus și Homo), precum și unelte fabricate din cuarțit, dintre care cele mai vechi datează de acum aproximativ 2,4 milioane de ani. Primele descoperiri arheologice din zonă au fost făcute în anul 1901, de către o expediție franceză. Cele mai semnificative descoperiri au avut loc între anii 1967 și 1975, de o echipă arheologică internațională. Acum a fost găsit osul maxilar al unui bărbat Australopitecus, estimat la aproximativ 2,5 milioane de ani. Pe lângă fosilele timpurii de hominide, în Valea Omo au fost găsite o diversitate de fosile de mamifere și pești. Putem înțelege acum de ce un artist precum Kiro Urdin a fost atras de această zonă și a decis să o valorifice prin fotografie artistică.
Despre Kiro Urdin
Kiro Urdin, născut în anul 1945, este un cunoscut artist din Macedonia de Nord, care s-a remarcat prin performanțe deosebite în pictură, grafică, film, artă fotografică, poezie, arte coregrafice. Această plurivalență, plus momentul târziu la care începe acest drum, la vârsta de 40 de ani, trădează spiritul său aventurier. Are o experiență de viață foarte interesantă marcată de multe călătorii în întreaga lume. Kiro Urdin ajunge să lucreze în țări ca Statele Unite ale Americii, Franța, Japonia și nu numai. Este creatorul proiectului Planetarium care a pretins realizarea picturii cu același nume, pe o suprafață de 48 mp. Acest proiect a fost inspirat în timpul unui voiaj înconjurul lumii petrecut în doi ani dar care, mai târziu, a atras după sine și realizarea unui documentar și a unor spectacole coregrafice în colaborare cu Debbie Wilson.
Kiro Urdin a studiat arta și cinematografia la Paris în perioada deceniului al optulea al secolului trecut. Expozițiile sale, începând cu anul 1986, au fost urcate pe simeze la Paris, Yokohama, Los Angeles, Londra, Stockholm și Bratislava. Etapa de creație de film a debutat în anul 1988, în Statele Unite ale Americii, când Kiro Urdin a locuit la New York și la Hollywood, unde a regizat patru filme. Ca publicist, artistul din Macedonia de Nord a publicat peste 15 de volume.
La Muzeul Județean Buzău proiectul expozițional a fost posibil cu ajutorul lui Jane Teoharevski.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 20 noiembrie 2024, ora 11.00, la sediul Muzeului de Arheologie, Istorie și Artă Buzău (sediul central), Aleea Castanilor, nr. 1, Etajul II, Sala de expoziții temporare.
Accesul este gratuit!
Manager - dr. Daniel Costache