Anului 2025 vine cu surprize fiscale, avertizează specialiştii. Impozitul pe venit ar putea creşte la 16%, la fel şi cel pe dividente de la 8%, cât este în prezent, la 10%. Şi sunt doar câteva dintre măsurile fiscale pe care guvernul le pregăteşte pentru anul viitor. Mai mult decât atât, printre măsurile care ar putea fi luate, se regăsesc înghețarea salariilor bugetarilor şi chiar restructurări.
Ar putea creste impozitul pe venit de la 10% la 16% până la jumătatea anului anului viitor și asta pentru că veniturile statului din impozitul pe salarii cresc de la 2,8% din PIB anul acesta la 4% din PIB anul următor. Observam o creștere cu aproximativ 22 miliarde de lei, din care cinci miliarde o reprezintă reducerea facilitaților fiscale în IT, industria alimentară, agricultură și construcții. Restul de 16 miliarde înseamnă o creștere a impozitării muncii. Guvernul ar putea acorda însă deduceri pentru cei cu venituri mici. La un salariu brut de 6.000 de lei, spre exemplu, angajatul vă căștiga cu 234 de lei net mai puțin. În plus, în planul pregătit se arată faptul că veniturile care se strâng la buget din TVA cresc de la 6,8% în 2025 la 7,3% din PIB în anul 2026. Asta înseamnă, spun experții, creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21% sau creșterea cotelor reduse de TVA de 9%.
În spatele acestor cifre din Planul Fiscal se regăsesc și înghețarea salariilor bugetarilor, dar și restructurări în aparatul de stat și asta pentru că cheltuielile de personal scad și ele de la 9,3% anul acesta la 8,9% din PIB anul următor. Asta în contextul în care de la 1 ianuarie creşe salariul minim pe economie cu peste 200 de lei net.
SURSE: Observatornews, Gov.ro, MFP