ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE LA TRANSPORTURI, PENTRU CREȘTEREA GRADULUI DE SIGURANȚĂ A CĂLĂTORILOR

În cursul zilei de 17 octombrie a.c., în intervalul orar 05.00-10.00, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Buzău, împreunp cu polițiști de la Secția Regională de Poliție Transporturi Galați, de la Inspectoratul de Poliție Județean Buzău și jandarmiai, au desfășurat o acțiune în sistem integrat pentru prevenirea evenimentelor care s-ar putea produce pe timpul unei deplasări cu trenul sau în stațiile de transport feroviar. La activități au participat inclusiv echipele canine.

Acțiunile s-au concentrat pe asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea călătoriei frauduloase, prevenirea faptelor contra patrimoniului și creșterea gradului de siguranță pentru călători.

Ofițerii de la prevenire au adresat sfaturi și recomandări către cetățenii întâlniți în trenurile de călători și în stații, pentru a le aduce în atenție riscurile ce vin “la bagaj” cu o călătorie, dar și cum “se pot pune la adăpost” de astfel de pericole.

Polițiștii de la ,,transporturi” au legitimat aproximativ 300 de persoane și au efectuat controale coordonate în 7 unități de circulație feroviară. Au fost efectuate peste 20 de testări cu aparatele din dotare, ce au vizat inclusiv mecanicii de locomotivă, pentru a se verifica dacă sut indicii cu privire la consumul de alcool sau alte substanțe.

Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 8 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, pentru abateri prevăzute de O.U.G. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, respectiv O.U.G. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Totodată, au fost indisponibilizați/confiscați 559 de lei.

Polițiștii au demarat cercetări penale cu privire la patru infracțiuni: creare de plusuri în gestiune prin mijloace frauduloase, înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals privind identitatea.

În contextul controlului efectuat într-un tren personal, polițiștii au descoperit în compartimentul de serviciu, încuiat cu cheia, 162 de lei, aruncați pe podea, pe care personalul de tren nu i-a putut justifica.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de creare de plusuri în gestiune prin mijloace frauduloase, faptă prevăzută și pedepsită de Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanții și răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenților economici, autorităților sau instituțiilor publice, iar banii au fost indisponibilizați în vederea continuării cercetărilor.

RECOMANDĂRI PENTRU O CĂLĂTORIE CU TRENUL ÎN SIGURANȚĂ:

  • nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp;
  • nu consumaţi băuturi alcoolice, sucuri sau cafea, de la persoane necunoscute;
  • nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute;
  • la urcarea şi coborârea din tren supravegheaţi atent bagajele şi buzunarele;
  • la plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o deţineţi asupra dumneavoastră;
  • evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare;
  • cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte;
  • dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de calatori.
Scroll to Top