Premierul Marcel Ciolacu susține că „nu facem bine economiei, nu facem bine României” cu discuțiile legate de pierderea a sute de milioane de euro din PNRR. „Nu pierdem niciun ban”, a răspuns Ciolacu, joi, vizibil iritat, la întrebările jurnaliștilor pe tema pierderii banilor din tranșa a treia de plată din PNRR.
Potrivit unor surse guvernamentale, ar fi vorba despre o sumă de peste 1 miliard de euro, pentru toate jaloanele neîndeplinite, din care aproximativ 500 milioane de euro riscă să se piardă din cauza numirii unor persoane incompatibile la conducerea companiilor energetice de stat.
„Un incompetent la energie a făcut selecție cum credea el prin ’92-’96, credea el că merge cu șmecherii, dar nu a mers cu șmecherii la Comisie, să-ți pui angajatul tău să-ți facă subiectele, unde merge nașul”, a declarat Ciolacu.
Ciolacu: Datorită presei Comisia Europeană are toate informațiile
Premierul a mai spus că reprezentanții Comisiei Europene au informații din presă. „Oamenii ăia (n.red. reprezentanții Comisiei Europene), între timp, au informații, că există presă liberă, datorită dvs. Comisia Europeană are toate informațiile. Au zis: avem rugăminte, reluați procedurile că altfel nu luați banii”, a afirmat Ciolacu.
Acesta a mai spus că procedura de selecție la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care funcționează în subordinea Guvernului, va fi reluată într-o lună – o lună și jumătate. Reamintim că un jalon neîndeplinit este numirea transparentă a conducerii AMEPIP. Actuala conducere, care este interimară, și-a dat demisia, în urma criticilor Comisiei legate de modul în care aceasta a fost numită.
Ciolacu a mai spus că o problemă este metroul din Cluj, care ar putea pierde finanțarea de 300 de miliaone de euro din cauza modului în care a fost desfășurată licitația privind contractul de lucrări.
HotNews.ro a scris miercuri că România poate va pierde o sumă estimată la 500 de milioane de euro, din tranșa a treia de plată din PNRR, potrivit unor surse guvernamentale. Motivul este nerealizarea reformei privind managementul la companiile energetice de stat. Guvernul preferă, însă, să piardă câteva sute de milioane de euro decât să schimbe șefii incompatibili de la companiile de stat.
Comisia Europeană consideră că la unele companii, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica au fost numite în consiliile de administrație, persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente. Un exemplu de incompatibilitate este numirea la conducerea companiei de stat a unor persoane care fac parte din comitetul de nominalizare si remunerare.
Guvernul nu are în intenție să îmbunătățească legislația privind guvernanța corporativă, OUG 109/2011, aprobată prin Legea 111/2016, și nici nu vrea să rezilieze contractele persoanelor considerate incompatibile de către Comisia Europeană, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro din zona guvernamentală. Aceasta chiar dacă suma pe care România o va pierde este foarte mare: circa 500 milioane de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată.
Dacă persoanele considerate incompatibile ar fi demise, sumele pe care le-ar primi ca despăgubire ar fi mult mai mici decât cele câteva sute de milioane de euro pe care le va pierde România. Circa 5-6 milioane de euro ar fi despăgubirile, spun surse guvernamentale. Însă, în condițiile în care numirile sunt puternic susținute politic, nimeni nu vrea să își asume rezilierea contractelor cu probleme.
SURSE: Hotnews, Gov.ro