Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o sesizare față de mai multe organizații care încearcă să stopeze proiecte energetice, au declarat pentru G4Media surse judiciare.
Cu privire la informațiile apărute în presă, facem precizarea că Ministerul Energiei nu poate să confirme sau să infirme existența unui dosar de urmărire penală privind faptele menționate în articolul de presă.
De asemenea, facem precizarea că, potrivit art. 285 alin. (2) C. proc. pen. procedura din cursul urmăririi penale este nepublică.
Pe această cale, Ministerul Energiei anunță că, în cazul existenței unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, va oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.
“Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România, din cauze independente de voința autorităților publice sau a companiilor care implementează aceste investiții. În acest sens, Ministerul Energiei depune toate diligențele, prin orice mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiții în infrastructura energetică a României, în vederea îndeplinirii Programului de guvernare și a Strategiei Energetice a României. Ne manifestăm aprecierea față de toate demersurile oneste care vizează protecția mediului, fără a compromite securitatea națională sau securitatea energetică a României,” a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Printre organizațiile vizate de plângerea depusă de Burduja se numără și filiala din România a Greenpeace, una dintre organizațiile cele mai vocale împotriva unui proiecte precum extracția gazelor naturale din Marea Neagră.
Sesizarea a fost depusă marți de ministrul Burduja și vizează presupuse acțiuni prin care actori externi ar încerca să împiedice dezvoltarea unor proiecte energetice precum hidrocentralele.
Ministrul energiei a solicitat DIICOT să verifice dacă aceste ONG-uri de mediu care se opun dezvoltării unor proiecte energetice au legături cu Federația Rusă, au declarat sursele citate.
În 6 septembrie, ministrul Burduja a declarat că „două-trei” organizaţii de mediu fac un „sabotaj sistematic” al hidrocentralelor, deşi s-au cheltuit miliarde de euro în aceste proiecte, potrivit News.ro.
„În România am investit miliarde de euro în proiecte hidroenergetice, deci în hidrocentrale, care sunt finalizate între 70 şi 98% şi pe care nu putem să le terminăm. De ce? Păi lipsă de voinţă şi mai e un aspect important, sabotajul sistematic, instrumentat de două-trei organizaţii neguvernamentale, finanţate nu ştiu de unde, dar cu avocaţi foarte buni”, a declatat, vineri seară, la Antena 3, ministrul Energiei.
Sebastian Burduja afirmă că aceste organizaţii „contestă fiecare etapă: aviz de mediu, autorizaţie de construire”.
„Tot ce vă puteţi imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni, niciodată. Şi noi nu reuşim să le terminăm, an după an”, a adăugat ministrul.
În replică, organizația Greenpeace a arătat într-o declarație de presă: ”Ce interes are ministrul energiei, Sebastian Burduja, să atace public și chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care folosește protestul pașnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului și viitorului tuturor? Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate și un mediu curat?”.
SURSE: Declic, G4Media, Ministerul Energiei