Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, vrea să propună o lege prin care să le interzică șoferilor să conducă după ce iau paracetamol, nurofen sau tratamente pentru ADHD ori depresie. Ministrul, care a recunoscut că a pierdut lupta cu drogurile, a pornit acum o campanie împotriva șoferilor care iau medicamente obișnuite. Ele nu influențează negativ comportamentul la volan, dar asta nu îl oprește pe ministru să îi considere infractori pe șoferii cu urme de substanțe psihoactive în sânge. Nu putem accepta această nedreptate. Semnează și tu petiția prin care cerem limite clare care să protejeze șoferii responsabili!
Nu mai pedepsiti soferi nevinovati, schimbati legea
Către:
Premierul Marcel Ciolacu
Ministra Justiției, Alina Gorghiu
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu
Petiție
Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în legislație limite clare de la care să fie incriminat condusul sub influența substanțelor interzise, care să le ofere predictibilitate șoferilor. Doar așa, șoferii care iau tratamente ce nu le afectează șofatul nu vor mai fi acuzați pe nedrept că au condus sub influența drogurilor. De asemenea, vă cerem să reglementați modul de sancționare a șoferilor care consumă etnobotanice. În prezent, poliția nu îi poate pedepsi, pentru că aparatele Drager nu depistează etnobotanicele.
De ce este important?
România are cele mai dure pedepse pentru șoferii aflați sub influența substanțelor interzise, însă și cea mai neclară legislație privind ce înseamnă „a fi sub influență”. Astfel, șoferii care folosesc, de exemplu, spray de nas pentru alergii sau rinite, iau pastile pentru răceală cu codeină ori mănâncă prăjituri cu mac, pot merge la închisoare.
De asemenea, șoferii cu diverse tratamente (ex: pentru ADHD, pentru atac de panică, pentru anxietate), nu pot conduce, deși tratamentul le îmbunătățește atenția în trafic și medicii le permit să șofeze. Psihiatrii mai atrag atenția și că tot mai mulți dintre pacienții lor renunță la tratamente din cauza riscului de a fi condamnați, deși acele tratamente nu le afectează capacitatea de a conduce, ci dimpotrivă.
Această situație este cauzată de legislația proastă, în care nu sunt incluse niște limite minime, de bun simț, de la care autoritățile să sancționeze prezența substanțelor interzise în organismul șoferilor.
În toate celelalte țări din lume există limite asumate de Guverne sau de alte autorități atunci când politica este una de toleranță zero. România este singura țară din lume pentru care toleranță zero la substanțe interzise înseamnă să nu ai nici o urmă de substanță în sânge( urme incapabile să genereze vreun efect în organism).
În aceeași țară în care șoferii nevinovați riscă să fie târâți ani de zile prin instanțe, șoferii care consumă etnobotanice nu sunt pedepsiți, chiar dacă poliția îi oprește în trafic. Aparatele drager nu identifică etnobotanicele, iar legislația nu prevede ca polițiștii să le facă o evaluare acestor șoferi și să îi ducă la unități de testare.
Degeaba un polițist vede un șofer cu privirea pierdută, dezorientat și incoerent, pentru că nu îl poate duce la testare medico legală, întrucât nu are o lege care să îi permită. Acel om își continuă drumul la volan și poate chiar ucide, în trafic, oameni nevinovați.
Din cauza lipsei unei reglementări clare și juste privind noțiunea de „a fi sub influența” substanțelor psihoactive, mii de șoferi riscă anual să fie incriminați pe nedrept. Acești șoferi pot fi condamnați pentru că au luat medicamente banale, alimente sau tratamente prescrise, pentru care interdicția de a șofa a expirat. În plus, unii șoferi sunt sancționați pentru consumul de substanțe legale în alte țări, chiar dacă au trecut săptămâni de la consum.
Nedreptatea aceasta i se poate întâmpla oricui. Ție, unui prieten sau unei rude. Semnează petiția și cere Guvernului României să adopte, de îndată, unul dintre modelele internaționale care prevăd praguri clare reprezentând cantitățile minime de substanțe psihoactive pentru care nu se impune incriminarea șoferilor.
Cătălina și echipa Declic
PS: În an electoral, subiectul combaterii traficului de droguri creează multă emoție. Iar politicienii știu asta și se urcă pe acest val ca să câștige electorat. Dacă noi înțelegem că, de fapt, lupta nu e cu marii traficanți, ci se îndreaptă spre oamenii cinstiți, atunci îi vom determina și pe ei să schimbe retorica și legea. Apasă aici și semnează petiția pentru limite clare privind starea de influență la volan.
Semnează și tu petiția!