Ce soluție ai atunci când proprietatea ta nu are acces la drumul public?

Ai cumpărat o proprietate, iar din cauza configurației terenurilor învecinate, îți este imposibil să accesezi direct drumul public? În această situație, chiar des întâlnită, proprietarul terenului învecinat cu acces la drumul public este obligat să îți ofere posibilitatea de trecere pe fondul său.

Legiuitorul român a prevăzut această ipoteză, reglementând instituția juridică a dreptului legal de trecere, consacrat în art. 617 din Codul civil.

„Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i se permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu”. Această prevedere constituie baza legală a soluției pentru situația unei proprietăți fără acces la drumul public.

În ipoteza existenței mai multor posibilități de acces, se va opta pentru soluția care produce cele mai mici prejudicii proprietarilor învecinați.

Stabilirea întinderii și modului de exercitare a dreptului de trecere se poate stabili prin:

Acordul părților – înțelegerea amiabilă între vecini;
Hotărârea instanței – în cazul în care părțile nu ajung la un consens;
Uzucapiunea – dobândirea dreptului prin exercitarea sa neîntreruptă timp de 10 ani, fără opoziția proprietarului terenului de trecere.
Totuși, dacă lipsa de acces este imputabilă proprietarului fondului înfundat, acesta va putea obține dreptul de trecere doar cu acordul vecinului și în schimbul unei despăgubiri duble.

De asemenea, în cazul în care izolarea proprietății rezultă dintr-un act de înstrăinare sau partaj, proprietarul fondului înfundat va putea solicita acces doar pe terenurile celor care au dobândit partea cu ieșire la drumul public.

În situația în care proprietarul terenului învecinat refuză să permită accesul, titularul dreptului de trecere poate apela la instanța de judecată.

Dat fiind că un astfel de proces poate avea o durată îndelungată, este recomandat să solicitați permiterea accesului la drumul public în mod provizoriu, prin intermediul unei ordonanțe președințiale. Prin ordonanța președințială este posibil ca instanța să acorde reclamantului posibilitatea de a-și exercita provizoriu dreptul până la soluționarea definitivă a cauzei.

Deși dreptul de trecere este o instituție juridică menită să rezolve situațiile de izolare a proprietăților, însă exercitarea sa este necesar să respecte un echilibru între interesele părților implicate.

SURSA: https://legalbadger.org/stiri/informatii-utile/ce-faci-cand-iti-este-blocat-drumul-de-acces-la-proprietate/

Scroll to Top