O explicatie stiintifica despre “Ciclonii polari” (nu o veti citi in presa de duzina!) si cum ne vor afecta in perioada urmatoare aceste formatiuni!

Un context foarte riscant...

Dragilor, am primit multe intrebari cu privire la "un ciclon polar", care ar trebui sa soseasca in weekend. Ce va putem spune despre aceasta situatie?

Stirea este una parca tipica pentru felul cum trateaza presa evenimentele meteo si nu numai, adica cu picioarele.

Ce este un ciclon polar?

Un ciclon are 2 mase de aer principale : O masa este calda , iar cealalta este rece. Din amestecul celor doua, rezulta o masa de aer oclusa.

Totusi, atunci cand un ciclon temperat (ciclon atlantic, ciclon scandinav, ciclon mediteranean....etc) absoarbe o cantitate mare de aer rece, atunci aceasta alternanta intre cele doua mase de aer dispare. Dispare si energia ciclonului si acesta se disipa, doar ca asta dureaza 4-5 zile pana spre 2 saptamani.

Ei bine, in aceste 4-5 zile pana spre 2 saptamani, ciclonul nostru poarta denumirea de Ciclon Polar. Ca atare, ciclonii polari sunt RARI si tind sa apara aproape de iarna. Ceea este cert, este ca NU NE AMINTIM sa fi vazut vreun caz in care un ciclon polar ar fi lovit Romania si daca ar fi facut-o, nu s-ar fi resimtit cu nimic diferit fata de un viscol normal, urmat de ger.

De ce sunt ciclonii polari relevanti incat sa aiba o denumire proprie?

Din cauza masei de aer rece pe care o aspira. Aerul arctic este extrem de dens si ingreuneaza miscarea ciclonului. Totodata, ciclonul polar este foarte greu de miscat, putand dislocui chiar si un anticiclon, ceea ce este neobisnuit. De obicei, ciclonii sunt impinsi si fortati de anticicloni. Ciclonii polari sunt relevanti pentru climatologie, intrucat produc miscari neasteptate ale centrilor barici sau in directii neasteptate.

Ingrijorare pentru sfarsitul saptamanii...

Modelarile au modificat radical in aceasta dimineata scenariul pentru ploile de Duminica, pe care le-am mentionat in estimarea pentru saptamana in curs.

In loc de 1 anticiclon de blocaj, au aparut 2, unul din el fiind in zona Turciei. Acest anticiclon reprezinta o celula de descendenta majora ce tinde sa apara in timpul influentei La Nina. Ne amintim si alte aparitii ale acestui tipar in alti ani.

Cu toate acestea, riscul major este cel de a prinde ciclonul mediteranean intre cei doi anticicloni, situatie care ar fi extrem de riscanta. In acest caz extrem, probabil ca ar urma o situatie destul de apropiata cu ceea ce am vazut in Europa Centrala in luna Septembrie, daca ciclonul va avea o umiditate la fel de bogata ca si predecesorul lui.

Este probabil sa nu aiba, dar pana Duminica modelarile pot modifica multi parametri. Chiar si cu aceste modificari, noi ne-am gandit sa va punem in garda de acum asupra acestui risc.

Avem viitura pe Dunare (Da, in sfarsit am vazut si autoritatile statului ca se organizeaza, sau macar incearca sa para ca o fac). Tarziu, dar mai bine decat niciodata si dupa multa negare asupra subiectului. Avem zone unde au cazut cantitati mari de apa (Mangalia, Galati) Ca atare, riscam sa cadem in cealalta extrema, insa din pacate nu decidem noi.

Asa cum am spus, este probabil doar un moment mai extrem al modelarilor si daca se va mentine, vom discuta in detaliu pe parcursul zilelor de Vineri si Sambata, atunci cand vom avea si estimarile modelarilor de detaliu, iar cele operationale vor fi peste nivelul de precizie de care avem nevoie.

Cu toate acestea, avem suficient de multe zile la dispozitie pana atunci sa ne verificam daca apa se dreneaza, sa ne gandim daca exista vreun risc, asa ca vrem sa profitam de aceste momente 🙂.

Cu toate acestea, ceea ce contribuie mult la aceasta situatie este si solul tasat, care nu e capabil sa absoarba atat de multa apa, desi are nevoie de ea. Astfel, chiar si daca ar ploua 100 de litri/mp, tot in seceta am fi, dar din cauza tasarii solului, o parte din cantitatea de apa ar lua-o la vale.

Americanii denumesc acest fenomen "Flash Flood" (Inundatie foarte rapida) si-l descriu ca un fenomen care apare foarte frecvent in timpul ploilor de dupa secete, la nivel LOCAL, mai ales pe rauri de munte.

Modelari impredictibile si originalitatea tiparului...

Am vorbit in multe articole despre originalitatea acestei toamne si acestei ierni. Soarele este foarte intens pentru ultimii 30 de ani, reintorcandu-se la normalul sau (in ultimii 30 de ani a traversat o perioada foarte  slaba) si am vorbit despre asta, spunand ca ne asteptam la "Un vortex cu picioare de lut", vortex ce va avea probleme serioase la orice slabire, datorita radiatiei solare care va amplifica puternic slabirea.

Criteriul de Duminica se inscrie in acest context. Dupa o lunga perioada in care modelarea il estima foarte slab, iata ca pare ca slabirea este MULT mai puternica decat se anticipa. Acest lucru uimeste si mai mult, intrucat caderea vine dupa o saptamana cu vortex intens si dupa ea pare sa urmeze tot vortex intens si o vreme calda.

Acesta este si motivul pentru care modelarile sunt marcate de turbulente si de schimbari de estimari si va putem da un exemplu.

De Duminica, de cand am publicat materialul saptamanal, modelul european, modelul american si modelul climatic american aveau estimari complet diferite.

Incepand din aceasta seara, au trecut toate 3 la unison, de ai fi tentat sa zici ca exista anumite aranjamente intre centrele de date.

E o situatie neobisnuita, o toamna cu un tipar foarte original, care probabil va fi urmata de o iarna cu aceeasi originalitate. Suntem in al 4 lea fenomen La Nina din 5 ani si daca acest an are vreun precedent, cu siguranta este un caz foarte rar.

Avertismente sunt si in cercurile de climatologie asupra ciclonului, care daca ramane blocat prezinta un risc, insa trebuie sa avem rabdare. Avem nevoie de detaliu maxim pentru week-end si il vom obtine probabil Joi sau Vineri, asa ca putem veni cu mai multe date atunci. Pana atunci, nu strica sa ne gandim la sisteme de drenaj, mai ales ca probabil multe sunt astupate cu praf si frunze, mai ales dupa o vara nebuneasca.

Am preferat sa va explicam, pentru a evita articole de groaza precum "Ciclonii polari". Da, modelarile au avut astazi o estimare extrema, insa de maine pot reveni la idei noi. In general, scenariile acestea apar rar exact asa cum sunt estimate.

Monitorizam si noi rularile modelelor si daca se schimba radical, vom veni cu noi informatii.

Autoritatile locale ar trebui sa profite de ocazie si sa verifice daca sistemele de canalizare sunt functionale si sa le curete macar pe cele infundate.

Pentru pasionati, avem un sfat. Atentie la ciclonul atlantic din spatele anticiclonului european. Daca intensitatea lui va creste in estimari, va dislocui anticiclonul inainte de a bloca ciclonul.

SURSA: Climatologie si Prognoze globale

https://www.facebook.com/profile.php?id=100048677034385

Scroll to Top