Cometa Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3) tocmai a apărut din spatele soarelui, iar aspectul ei îi face pe astronomi sa fie nerabdatori: „Cometa se luminează rapid”, spune astrofotograful australian Michael Mattiazzo, care a monitorizat cometa în amurgul zorilor:
„Cometa era la doar 6 grade deasupra orizontului când am fotografiat-o pe 21 septembrie”, spune Mattiazzo. „Folosind un binoclu de 15x70 mm, am estimat magnitudinea sa vizuală la +3,9.”
Aceasta este o veste foarte bună. Unii astronomi au prezis că aceasta cometa - Tsuchinshan-ATLAS, se va destrăma în timpul tranzitului în spatele soarelui. Faptul că este încă intactă și “sănătoasă” înseamnă că luna viitoare am putea asista la o cometă strălucitoare cu ochiul liber.
„Perspectivele rămân excelente pentru un spectacol de seară impresionant din punct de vedere vizual la mijlocul lunii octombrie”, spune Qicheng Zhang de la Observatorul Lowell. „Dacă vremea permite, toată emisfera nordică ar trebui să poată vedea cometa Tsuchinshan-ATLAS”.
Nick James de la Asociația Astronomică Britanică tocmai a scris un articol care anticipează aparitia luminoasei comete: „Se apropie cea mai apropiată de Pământ pe 12 octombrie, când va fi la 0,47 au distanță în constelația Fecioarei”, spune el. „Există posibilitatea ca aceasta cometa să fie la o magnitudine negativă pe măsură ce iese pe cerul serii începând cu 10 octombrie”.
„Mărimea negativă” înseamnă că respective cometa ar putea fi vizibilă în plină zi, în special pe 9 octombrie, când lumina soarelui din apropiere va fi împrăștiată înainte de praful cometei, amplificând luminozitatea cometei. „[Fotografierea cometei la lumina zilei] ar trebui încercată doar dacă știi ce faci”, avertizează James. „Soarele va fi foarte aproape și aceasta este potențial o observație foarte periculoasă, similară cu observarea lui Venus la conjuncția inferioară.”
S-a mai făcut, însă o astfel de observatie. Este vorba de cometa McNaught în 2007, care a fost văzută în plină zi de mii de observatori. Ar putea se rpete evenimentul?
Rămâneți conectati pentru actualizări pe măsură ce cometa Tsuchinshan-ATLAS se apropie de Pământ.
FOTO: de la David Marshall de la Christ Church, Barbados; de la Raymond Pickard din Bathurst NSW, Australia; de la Alejandro David Skliarevsky din Buenos Aires, Argentina; Michael-Mattiazzo.
SURSA: Spaceweather