Manifestari de ZIUA inginerului la Buzau (organizate de AGIR – Asociatia Generala a Inginerilor din Romnia): Concurs de Bridge, spectacole -Baza Aeriana Boboc (Trupa ImpactArt) si Gala Premiilor 2024

Cu toate ca Ziua Inginerului a fost pe 14 septembrie, AGIR Buzau organizeaza in zilele care urmeaza o serie de activitati legate de acest eveniment. Astfel, pe 17 septembrie, incepand cu ora 17:00, are loc Concursul de Bridge, Hotel B 90, Cupa Inginerului

2024, Club AGIR Buzau. In data de 18 septembrie, de la ora 14:00, reprezentantii inginerilor din Buzau pun in scena piesa savuroasa – “lubirea in armata”, la Baza Aeriana Boboc, Trupa ImpactArt (cu Dan Raspopa de la Focus TV) - a AGIR. Ultimul eveniment – cel mai asteptat, este pe 21 septembrie, ora 18:00, Gala Premiilor AGIR la Teatrul George

Ciprian (se vor inmana distinctiile de catre presedintele executive al AGIR Buzau – lectorul universitar, inginer – Stefan Constantin Petriceanu).

14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România

Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Academia de Științe Tehnice și asociațiile profesionale ale inginerilor din România sunt autorizate să organizeze manifestări științifice cu caracter simbolic, în fiecare an, în 14 septembrie, dată care a fost decretată, prin hotărâre de guvern, din anul 2000, ca zi a Inginerului Român.

Profesia de inginer are o veche tradiție în România. Primul Corp Tehnic din România a fost Corpul Tehnic Român, înființat la 15 iunie 1894.

Primele încercări de organizare a asociațiilor inginerești sunt, însă, consemnate în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când se înființează ”Societatea de Ingineri și Arhitecți” (1876) și apar publicațiile ”Inginerul” (1873) și apoi ”Jurnalul Politehnic”.

Cea dintâi societate durabilă a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită în anul 1881, la 6 decembrie, în prezența regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate Buzău-Mărășești, proiectată și realizată în întregime de ingineri români. La 27 mai 1918, în anul Marii Uniri, a fost înființată, la Iași, Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR). După decembrie 1989, AGIR a fost reînființată, fiind legal recunoscută pe 13 ianuarie 1990.

Iulian Gavriluta

Scroll to Top