De la viral pe TikTok la dosar penal. Pericolul farselor în uniforme de poliție

Cu siguranță, mulți dintre noi am dat scroll pe TikTok sau pe Youtube și am vizionat videoclipuri cu tineri îmbrăcați în uniforme de poliție, care opresc mașini și aplică, totodată „sancțiuni”.

La prima vedere, aceste clipuri par inofensive, generate de dorința creatorilor de conținut de a atrage mai mulți urmăritori și like-uri, însă în funcție de modalitatea de punere în scenă, aceste activități pot conduce la deschiderea unui dosar penal.

Înainte de a te decide să începi căutările pe OLX pentru o uniformă sau o insignă de poliție pentru a reproduce o astfel de farsă, trebuie să ai în vedere că folosirea fără drept a unei calități oficiale și îndeplinirea de acte legate de acea calitate este o infracțiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Mai mult, dacă persoana poartă uniforme sau semne distinctive ale unei autorități publice fără drept, pedeapsa poate crește la închisoare de la unu la 5 ani.

În concret, este vorba de infracțiunea de uzurpare de calități oficiale care presupune:

„(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani. ”

Astfel de acțiuni care presupun purtarea unei uniforme de polițist și oprirea participanților la trafic se încadrează conținutul infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, mai ales în contextul exercitării unor acte specifice autorității de stat, respectiv a poliției rutiere.

Această incriminare are scopul de a proteja credibilitatea funcțiilor publice cât și siguranța persoanelor.

SURSE: MAI, Just.ro, legalbadger.org

Scroll to Top