UPDATE – VIDEO – SIGURANȚA ÎN ȘCOLI – OBIECTIV PRIORITAR AL POLIȚIȘTILOR DIN BUZĂU

Acum, la început de an școlar, reiterăm importanța siguranței elevilor și a cadrelor didactice, o prioritate absolută pentru toate efectivele și instituțiile care au atribuții în acest sens.

Astfel, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sunt responsabilizate toate structurile de poliție pentru a contribui, în funcție de specificul activităților, la crearea unui mediu sigur pentru elevi și personalul didactic, pe timpul desfășurării activităților educative.

Crearea unui mediu școlar sigur îmbunătățeste calitatea relațiilor și a comunicării între persoanele angrenate în actul educațional, contribuind, în mod esențial, la calitatea acestuia.

În vederea îmbunătățirii climatului de siguranță publică, premergător anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au fost elaborate o serie de măsuri, în cadrul căruia s-au desfășurat activități conform competențelor.

A fost adaptat dispozitivul de siguranţă publică la modificările ce au intervenit în programul de desfăşurare a cursurilor şi a altor activităţi specifice.

Polițiștii au reevaluat sistematizarea rutieră în zona școlilor și au reinventariat autovehiculelor special destinate transportului de elevi și au instruit șoferii asupra conduitei de urmat.

Prin polițiștii de proximitate, s-au evidențiat unitățile de alimentație publică din zona unităților de învățământ și s-a realizat instruirea personalului angajat/administratorului cu privire la necesitatea respectării prevederilor H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor și studenților, Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun și Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Totodată, s-a făcut reevaluarea unităților de învățământ din județ, atât din punct de vedere al asigurării cu pază, cât și al elementelor de protecție (conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor).

În contextul festivităților prilejuite de deschiderea noului an școlar s-au organizat dispozitive de siguranță publică în zona unităților de învățământ preuniversitar care au organizat festivități pentru deschiderea anului școlar, inclusiv prin angrenarea echipajelor de poliție rutieră pe arterele adiacente, acestea asigurând fluența traficului rutier, astfel încât să nu creeze ambuteiaje sau premise ale unor incidente rutiere, ceea ce a contribuit la o primă zi de școală fără evenimente negative în rândul elevilor.

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a adoptat măsurile specifice de siguranță publică în zona adiacentă instituțiilor de învățământ pentru combaterea faptelor antisociale, depistarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care prin comportamentul sau activitățile desfășurate afectează climatul de siguranță publică.

În proximitatea școlilor, au fost diseminate mesaje cu caracter preventiv adresate elevilor, părinților și cadrelor didactice, recomandări menite să contribuie la creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, aceasta reprezentând o prioritate națională.

De asemenea, a fost adus la cunoștința participanților faptul că a fost inițiată o campanie pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, intitulată ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”.

Odată cu începerea anului școlar, a fost demarată implementarea Planului național de combatere a violenței școlare, un document programatic de colaborare inter-instituțională, conceput cu scopul de a spori siguranța elevilor atât în incinta școlilor, cât și în zonele adiacente acestora, precum și pe traseele pe care aceștia le parcurg către și de la instituțiile de învățământ, în baza căruia polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău vor desfășura o serie de activități.

Vor fi desfășurate activități educativ-preventive la orele de curs, prin ofițerii specializați pe diferite domenii și vor fi desfășurate acțiuni de combatere a absenteismului școlar, unitățile de învățământ urmând a fi informate cu privire la împrejurările în care elevii au fost depistați absentând de la cursuri.

Constant, polițiștii vor efectua acțiuni și controale punctuale în zona unităților de învățământ, la care vor fi cooptate și celelalte structuri cu atribuții în domeniul prevenirii delincvenței juvenile și victimizării minorilor, precum și cadrelor didactice.

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău va coopera cu structurile specializate în prevenirea și combaterea traficului/consumului de substanțe interzise, a traficului de persoane, întrucât crearea unor mecanisme mai solide și eficiente care să garanteze siguranța și integritatea acestora, oferindu-le un cadru de protecție sporită în fața riscurilor.

Bineînțeles, suntem pregătiți pentru intervenții cu operativitate în soluționarea legală și temeinică a tuturor evenimentelor/incidentelor ce vor avea loc în perimetrul instituțiilor de învățământ, conform competențelor.

Cadrele didactice vor fi informate și cu privire la faptul că, la nivelul Poliției Române, a fost operaționalizat un canal de informare www.siguranțascolara.ro, site în care sunt prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară, campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și date de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

Prin desfășurarea acestor activități, se are în vedere prevenirea violenței în rândul elevilor, promovarea stării de bine și a coeziunii comunității școlare, reducerea cazurilor de violență în mediul școlar, crearea cadrului favorabil proceselor de învățare și atingerii reușitei școlare.

De menționat că, din totalul infracțiunilor, din competența poliției, înregistrate în incinta/zona adiacentă școlilor în anul precedent, peste 46% au fost loviri sau alte violențe, urmate de furturi, cu un procent de 19%, restul fiind infracțiuni din alte categorii (amenințare, distrugere, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase etc.), cu indicatori minimali, fără a se contura un fenomen sau o problematică.

Analiza infracțiunilor cu frecvența cea mai mare sesizate în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, respectiv infracțiunea de lovire sau alte violențe, relevă o pondere de aproximativ 90% a săvârșirii acestora între elevi, media de vârstă, indiferent de calitatea acestora, situându-se în jurul vârstei de 12 ani.

Așadar, majoritatea faptelor sesizate în unitățile de învățământ nu au prezentat un grad crescut de pericol social, nu au fost din sfera criminalității organizate, fiind mai degrabă vorba de conflicte spontane între elevi și, pe acest fond, de lipsa configurării repercusiunilor propriilor acțiuni, respectiv a formei de răspundere atrase.

Pe parcursul întregului an școlar ce urmează, ne vom adapta și ajusta continuu măsurile de prevenire a încălcării legii și de protecție, având ca obiectiv principal asigurarea unui mediu sigur pentru copii și profesori.

Prin colaborarea cu partenerii instituționali cu atribuții în domeniu, dar și cu societatea civilă, urmărim crearea unor mecanisme mai solide și eficiente care să garanteze siguranța și integritatea acestora, oferindu-le un cadru de protecție sporită în fața riscurilor.

UPDATE

Ieri, începând cu ora 10:30, la sediu Intituţiei Prefectului a Judeţului Buzău a avut loc o conferinţă de presă la care au participat şefii mai multor structuri importante ale județului. Tema conferinţei de astăzi a fost "Măsurile aplicate de structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru ca noul an școlar să înceapă în siguranţă și masurule pentru buna desfășurare a anului școlar precedent 2023-2024”

Conferinţa a fost susținută de Prefectul Judeţului Buzău - Dan Marian Ţiclea, inspectorul șef al ISU Buzău - colonel Pascu Mihail-Loren, inspectorul şef al IPJ Buzău - comisar șef de poliție Doloiu Ştefan, inspectorul şef al 1]] Buzău - colonel Cueru Virgil-Ioan ȘI reprezentantul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău - comisar sef de poliție Chelcan Gabriel.

Pentru susținerea subiectului din cadrul conferinţei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „„Neron Lupaşcu” al Judeţului Buzău a pregătit un raport privind evaluarea activităților preventive desfășurate pe parcursul anului școlar 2023-2024 la unitățile școlare din județul Buzău:

„În vederea respectării măsurilor cuprinse în Planul teritorial comun de acţiune la nivelul judeţului Buzău pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, portivit competenţelor, în anul şcolar 2023-2024, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a desfăşurat următoarele activităţi, după cum urmează:

Pentru reducerea numărului de clădiri cu destinația de învățământ, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, la nivelul Inspectoratului au fost luate următoarele măsuri:

 analiza, la nivelul unităţii, a măsurilor posibil a fi luate în acest sens;

 întâlnire de lucru între inspectorul şef al ISU Buzău şi inspectorul şcolar general al ISJ Buzău, cu participarea personalului de specialitate din cele două structuri;

 actualizarea şi sincronizarea bazelor de date folosite ca suport de lucru cu cele ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, conform aplicaţiei informatice SIIR, în vederea eliminării eventualelor neconcordanţe la raportările ulterioare;

 planificarea şi executarea de controale tematice vizând obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, cu sporirea exigenţei în aplicarea sancţiunilor contravenţionale. Pe timpul ativităţilor de control au fost executate exerciţii de evacuare, activităţi de informare preventivă şi instruiri în domeniul situaţiilor de urgenţă;

 adoptarea unei maniere de lucru deschise în relaţia cu solicitanții;

 analiza, în şedinţă de comandă, a măsurilor întreprinse şi a progresului înregistrat.

În sfera activităţii de avizare/autorizare, în perioada supusă analizei, au fost primite şi soluţionate un număr de 103 solicitări de emitere avize/autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă, respectiv de acordare a asistenţei tehnice de specialitate în domeniul reglementat, după cum urmează:

 au fost emise un număr de 16 avize de securitate la incendiu, un număr de 17 solicitări fiind respinse;

 au fost emise un număr de 7 autorizaţii de securitate la incendiu, un număr de 16 solicitări fiind respinse;

 a fost emis un număr de 7 puncte de vedere cu privire la neîncadrarea în prevederile legale ce stabilesc obligativitatea obţinerii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu/protecţie civilă, după caz;

 a fost executat un număr de 15 controale la obiective de investiţii, pe timpul execuţiei;

 a fost asigurată participarea, în calitate de membrii ai comisiilor de recepţie la terminarea lucrărilor la un număr de 4 activităţi;

 a fost acordată asistenţă tehnică de specialitate, pentru un număr de 21 solicitări.

La data întocmirii prezentei evaluări, la nivelul judeţului Buzău, există 85 clădiri (9 clădiri aparținând liceelor, 54 clădiri aparținând școlilor, 20 clădiri aparținând grădinițelor și 2 clădiri aparținând școlilor postliceale) aparţinând unui număr de 52 unităţi şcolare pentru care este obligatorie solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, dintr-un total de 620 clădiri. Totodată, pentru un număr de 24 clădiri (din lista celor neautorizate) au fost emise avize de securitate la incendiu în scopul emiterii autorizaţiilor de construire, investiţiile la acest moment aflându-se în diverse stadii de implementare şi pentru care preconizăm emiterea autorizaţiilor de securitate la incendiu ulterior finalizării lucrărilor de construire. Calitatea clădirii cu destinaţia de învăţământ Calitatea unităţii de învăţământ

Notă: datele din evidenţa statistică prezentate anterior au avut în vedere corelarea cu datele statistice (macheta SIIR) furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău cu privire la clădirile /spaţiile în care se desfăşoară activitate didactică în anul şcolar 2023-2024.

La data prezentei, la nivelul structurii se află în lucru 1 solicitare în scopul emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţiile cu destinaţia de învăţământ. În sfera activităţii de control în exploatare, în perioada supusă analizei, au fost executate controale tematice (la unităţile administrativ teritoriale care au în patrimoniu clădiri de învăţământ neautorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu), controale de fond la unităţi administrativ teritoriale (la care prin planurile de control au fost prioritizate controale la unităţile şcolare arondate), controale tematice la obiective de învăţământ cuprinse în lista unităţilor comunicată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău care au organizat examene de evaluare naţională (Capacitate şi Bacalaureat), activităţi de informare preventivă (instruiri) şi exerciţii de evacuare în situaţii de urgenţă, astfel:

 au fost executate un număr de 92 controale, fiind constatate un număr de 134 deficienţe. Faţă de neregulile constatate au fost aplicate măsuri de sancţionare potrivit prevederilor legale aplicabile cu avertisment (124), respectiv amenda (10-cuantum 373000 lei). 10 deficienţe au fost înlăturate pe timpul controlului. au fost executate un număr de 48 activităţi de informare preventivă şi un număr de 20 exerciţii de evacuare/intervenţie la care au participat 225 persoane. În altă ordine de idei, precizăm faptul că, coordonarea, controlul și acordarea asistenței tehnice de specialitate în domeniul apărării împotriva incendiilor se asigură la nivel central prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar la nivel local prin inspectoratele pentru situații de urgență județene și București-Ilfov

1. Apărarea împotriva incendiilor

2 constituie o activitate de interes public, național, cu caracter permanent, la care sunt obligate să participe, în condiţiile legii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi toate persoanele fizice şi juridice aflate pe teritoriul României. Astfel, Ministerul Educației are obligații de îndrumare, control și analiză a respectării normelor și reglementărilor tehnice

3 . În domeniul construcțiilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență intervine în baza competențelor conferite de Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor prin emiterea de avize si autorizații de securitate la incendiu. Legislația care reglementează activitatea de avizare/autorizare privind securitatea la incendiu constituie o parte a cadrului general instituit de Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției

4 (care poate fi, după caz, ministerul educației, consiliile județene, consiliile locale, proprietarii de imobile). Autorizaţia de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei fundamentale „securitate la incendiu” la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări. De asemenea, autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei fundamentale securitate la incendiu

5. Totodată, subliniem faptul că prin emiterea autorizației de securitate la incendiu nu se elimină probabilitatea izbucnirii unui incendiu, sens în care oexploatare necorespunzătoare a clădirii (improvizații sau supraîncărcări ale instalației electrice, întreținerea necorespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a

1 Art. 3, alin. (1) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

2 Art. 2 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

3 Art. 18, lit. c) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

4 Art. 19, lit. c) și art. 301, alin. (2) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

5 Art. 1, lit. a) și b) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare; incendiilor, blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora, lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a stingătoarelor de incendiu, etc.) poate conduce la izbucnirea unor incendii și la imposibilitatea asigurării unei prime intervenții optime, aspecte care pot genera victime în rândul utilizatorilor. Prin autorizația de securitate la incendiu se certifică realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor prevăzute de reglementările tehnice de natură a diminua riscul de incendiu prin limitarea propagării incendiilor atât la vecinătăţi, cât şi în interiorul construcțiilor/compartimentelor de incendiu.

Astfel, exploatarea clădirilor de învățământ în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare și îndeplinirea tuturor obligațiilor prevăzute de lege atât de conducătorii unităților de învățământ, cât și de utilizatorii acestora, constituie factori importanți în prevenirea unui incendiu.

În concluzie, apărarea împotriva incendiilor impune implicarea tuturor factorilor cu responsabilități de la nivelul unităților de învățământ, respectiv dispunerea unor măsuri de organizare a activității de apărare împotriva incendiilor la nivelul unităților de învățământ, cu respectarea obligațiilor legale și a dispozițiilor specifice acestora.”

YouTube player
Scroll to Top