Pensiile au fost majorate, iar inflaţia nu a rămas din urmă şi galopează prin pieţe şi supermarketuri, astfel că angajaţii au de suferit. Cum cei mai afectaţi sunt cei cu lefuri mici, va urma majorarea salariului minim, după formula europeană, dar şi un alt sistem de impozitare, după modelul pensiilor. Salariile au cam pierdut pasul cu inflaţia, care a profitat de majorarea pensiilor şi şi-a luat un nou avânt în această toamnă. Majoritatea partidelor politice, în an superelectoral, au votat proiectul de modificare a Codului fiscal care prevede majorarea de la 2.000 la 3.000 de lei a pragului de la care se impozitează pensiile. otodată, USR a depus amendament ca aceeaşi măsură să se aplice şi salariilor, arătând că este un principiu de echitate socială şi de susţinere a celor care muncesc onest, însă coaliţia condusă de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă a respins propunerea.
Salariile mici, taxate după modelul pensiilor?
”Ideea de a pune un prag neimpozabil pentru pensii este o idee foarte bună. USR a susţinut-o când pragul era de 2.000 de lei, o susţinem şi acum, când creşte la 3.000 de lei. Dar de ce să se aplice asta numai la pensii? Am propus PSD şi PNL să aplicăm aceeaşi măsură şi la salarii. România are cele mai mari taxe pe salariile mici din întreaga Europă. Este un sistem prin care statul îi goneşte pe români din România, făcând în mod artificial ca munca în România să fie prost plătită”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.
Propunerea ca şi salariile să fie taxate doar peste pragul de 3.000 de lei a fost respinsă în plen de deputaţii PSD, PNL şi ai minorităţilor naţionale.
”Ciolacu şi Ciucă nu au ratat nicio ocazie să demonstreze că sunt nişte amatori care se joacă cu nervii pensionarilor, dar şi adevăratele lor priorităţi: de la începutul anului până acum, pensia medie contributivă a crescut cu 4 lei, în timp ce pensia specială medie a crescut cu 1.089 lei, conform Casei Naţionale de Pensii Publice. De 270 de ori mai mult”, subliniază USR.
”Premierul Ciolacu a declarat că au rămas bani în urma recalculării pensiilor şi că din acei bani creşte plafonul de neimpozitare. De ce nu a venit Ministerul Finanţelor să ne explice – şi implicit tuturor românilor – de ce, dacă tot au rămas bani pentru că nu au crescut pensiile atât cât au promis PSD şi PNL, de ce nu au crescut plafonul la 3.500 de lei? Sau la 4.000 de lei? De fapt, nu este decât o nouă manipulare livrată de premierul Ciolacu pensionarilor, după ce PSD şi PNL au salvat pensiile speciale”, precizează deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.
USR arată că Ministerul Finanţelor nu a fost prezent la dezbaterile din comisii asupra proiectului de lege, în încercarea PSD-PNL de a ascunde faptul că nu este estimat impactul bugetar. USR mai atrage atenţia că legea adoptată astăzi prezintă şi serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea sa.
Legea salarizării unitare taie sau reduce sporurile şi vine cu 12 trepte de salarizare. Salariile noi, negociate în PNRR
Legea salarizării unitare: România nu a primit în 2024 nici un euro de la Uniunea Europeană din cele aproximativ 5 miliarde pe care le-ar fi avut la dispoziție. Motivul este acela că țara noastră este în întârziere cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Concret, este vorba despre Legea Salarizării Bugetare care la acest moment ar fi trebuit să se afle într-un stadiu avansat, sau chiar adoptată.
„În momentul în care vom avea absolut toate deciziile legate de Legea Salarizării luate, voi fi prima care vă voi informa. Deocamdată, suntem la prima reformă, cea legată de pensii”, a declarat pentru Europa Liberă ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
SURSE: Ministerul Muncii, Europa Libera, RTV