Perioada 1998-2000 a fost foarte grea pentru muncitorii de la Uzina Tepro Iași, uzină care înainte de 1989 era cel mai mare producător de țevi sudate din lume, conform statisticilor economice oficiale.
Privatizată oneros prin complicitatea dintre concernul ceh Zelezarny Veseli și autoritățile române în 1998, uzina a început să fie lăsată fără muncitori. În ianuarie 1999, au început să fie concediați de către patronat, în complicitate cu directoratul românesc 1278 muncitori.
Inginerul Virgil Săhleanu, fost inginer-șef al secției Sculărie-Confecții Metalice a fost ales de muncitorii din sindicat să-i reprezinte în 12 februarie 1999. Inginerul Săhleanu, soț iubitor, tată de familie, se judecase ani de zile (între 1995 și 1997) pentru a-și câștiga dreptul de a lucra ca șef de secție, de unde fusese abuziv retrogradat, apoi abuziv demis înainte de privatizare.
Văzând că nu poate fi învins, directoratul român l-a concediat, dar inginerul Săhleanu a câștigat definitiv procesul în instanță în 1997. A trebuit să primească salariile restante, despăgubirile aferente, Lupta lui l-a făcut respectat în rândul muncitorilor încă dinaintea privatizării! Privatizarea ilegală, oneroasă l-a adus în fruntea muncitorilor, ales în unanimitate ca lider sindical! A afiliat sindicatul la forurile sindicale naționale!
În 1999, a fost din nou concediat, dar ca șomer, așteptând pensionarea venită la 1 martie 2000, datorită vechimii adunate la locul de muncă, inginerul de 54 de ani a mers mai departe cu lupta sindicală.A blocat concedieriile în instanță. I s-au deschis trei procese de către patronatul ceh, dar lupta să le pună pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strassbourg.
Trei complici, reprezentantul ceh al concernului, directorul român al uzinei, directorul firmei românești de pază au decis să-l elimine. Doi asasini l-au lichidat, cu trei lovituri de cuțit la 7 septembrie 2000, la ora 8 dimineața, în scara blocului. Inginerul avea proces în acea dimineață la instanța de judecată.
În 2005, planificatorii, asasinii și complicii au primit sentințe blânde. Cehul a primit 8 ani dar a fugit din România și nu a fost extrădat niciodată, directorul român a primit 15 ani, directorul firmei de pază, 17 ani. Asasinii au primit 23 ani fiecare iar doi complici, șefi ai unor puncte de lucru ale firmei de pază, câte 5 ani închisoare. Au fost pedepse foarte mici în raport cu îngrozitoarea crimă planificată, pregătită și executată!
Abia dacă se mai vorbește astăzi de acea crimă monstruoasă de la finalul mileniului II și al secolului XX în România de după căderea lui Ceaușescu. A fost asasinat atunci un stâlp al unei familii, un soț, un tată, un profesionist. A fost asasinat un luptător pentru drepturile semenilor săi! A murit asasinat atunci un patriot, un om care n-a dorit ca străinii, în complicitate cu statul român să fure averea României!
Un pios omagiu adus memoriei eroului român inginer Virgil Săhleanu la 24 de ani de la asasinarea sa!
Exemplul lui să ne fie viu în minte, acum când din nou se încearcă să se mai fure ceea ce a mai rămas din avuția națională!
SURSA: Deputat Sorin Titus Muncaciu - facebook