De când Ligia Deca a preluat conducerea educației, posturile de inspector și director școlar sunt atribuite doar persoanelor cu legături politice. Aceste numiri făcute pe un an, prin detașare, nu lasă timp pentru rezolvarea problemelor reale din școli, cum ar fi bullying-ul și consumul de droguri. Ministerul Educației blochează ocuparea acestor funcții pe termen lung prin concursuri corecte. Dacă semnezi petiția, susții și tu ideea ca aceste posturi să fie ocupate de profesioniști, prin concurs.
De la an la an, asistăm la degradarea continuă a sistemului educațional. Școlile nu doar că nu-și mai împlinesc menirea, tot mai mulți elevi au nevoie de meditații. Dar au devenit si medii prielnice pentru bullying și consum de stupefiante [1]. Din păcate, sistemul de învățământ pare incapabil să găsească soluții pentru combaterea acestor fenomene. Nici nu e de mirare.
De 4 ani, managementul din învățământ este căpușat de oameni apropiați partidelor. Aceștia nu au nicio responsabilitate reală față de elevi și profesori. Nu răspund dacă își neglijează atribuțiile. Pentru ei, aceste funcții sunt doar niște joburi temporare care le asigură un trai comod.
Și dacă printre ei s-ar afla oameni competenți, tot degeaba. Ce poate face un inspector sau director școlar pe parcursul unui an? Mai nimic.
De aceea, legea prevede aceste detașări drept excepții. Regula este ca posturile să fie ocupate prin concursuri corecte și transparente, pentru perioade de câte 4 ani. Așa, cei selectați ar fi motivați să-și îndeplinească atribuțiile ca să-și păstreze postul. În mandatul lor, școlile ar putea deveni locuri sigure, unde elevii să poată învăța și să se dezvolte în condiții optime.
Cu toții ne dorim astfel de școli pentru copiii noștri.
Dar concursurile sunt blocate de Ministerul Educației [2]. Ministra Ligia Deca, omul PNL-ului, doar promite că le organizează și le amână.
Primul pas este să ne asigurăm că numirile politice vor deveni, din nou, excepții. Și că Ministerul Educației va respecta legea, să organizeze cu prioritate concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere din școli.
Ne putem face ascultați doar dacă ne strângem suficient de mulți semnatari ai petiției de care ți-am scris mai sus. Abia apoi putem să mergem peste ministră și să facem presiuni, cu încrederea că ne vom face ascultați.
In curând începe școala. Depinde și de tine dacă la conducerea școlilor din orașul tău vor fi aleși, prin concurs, oameni competenți. Ori dacă vor continua să se perinde oameni puși din pix, de politicieni. Tu ce alegi? Apasă butonul care arată opțiunea ta.
Semnez petiția - Pentru competență în educație - https://facem.declic.ro/campaigns/concursuri-corecte-depolitizare-functii-scolare?utm_source=blast&utm_medium=email&utm_campaign=blast5063
P.S.
În ultimul an au încetat mandatele a 500 de directori de școli din țară. M-aș fi așteptat ca în locul lor să vină oameni angajați pentru 4 ani, prin concurs, ca să poată continua reformele începute de predecesorii lor și să aibă timp să implementeze altele noi. Dar nu s-a întâmplat asta. În locul lor au fost detașați oameni numiți politic [3]. 500 de oameni care, timp de un an, doar vor încasa salarii și nu vor răspunde pentru ce se întâmplă în mandatul lor. Pentru că mandatul lor are culoare politică. Dacă situația asta te enervează, semnează petiția!
Note:
[1] romania[.]europalibera [.]org, 21 aprilie 2024: Drogurile, problemă de securitate națională. În București, un elev din trei recunoaște că în școala lui stupefiantele sunt o problemă
[2] edupedu[.]ro, 14 august 2024: Începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli. Peste 2.500 de persoane vor fi puse de politicieni în conducerile școlilor și ISJ-urilor / Model decizie din pix
[3] romanialibera[.]ro, 26 aprilie 2024: EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ