FURTUNĂ ELECTRICĂ în România. Meteorologii Accuweather anunță fenomene meteo periculoase

Vremea continuă să fie capricioasă. Dacă jumătate din țară este sub avertizare de caniculă și disconfort termic, în cealaltă parte sunt ploi torențiale și zone întregi afectate. Iar meteorologii nu vin cu vești bune.

Se pare că urmează să avem parte și de o furtună electrică.

Accuweather anunță furtună electrică.

Așadar, vremea se schimbă radical în România. După o perioadă de caniculă, în care temperaturile maxime au depășit 40 de grade Celsius, în Dobrogea valorile au scăzut puternic, iar furtunile au pus stăpânire pe litoral.

Un fenomen inedit va avea loc în luna septembrie – o furtună electrică, însoțită de precipitații abundente și intensificări violente ale vântului, va lovi Capitala și imprejurimile.

Specialiștii Accuweather nu au vești tocmai bune.

Deși este toamnă, vom avea o lună septembrie cu temperaturi caniculare. În plus, schimbările de front atmosferic se vor produce brusc, cu fenomene meteo specifice lunii iulie – furtuni electrice.

Astfel, începând cu 11 septembrie ne putem aștepta la furtuni electrice în București și zonele de lângă...până aproape de județele invecinate. Dar și în 17, 25 și 27 septembrie am putea avea astfel de fenomene.

Roxana Bojariu, climatolog ANM, a spus, comentând imaginile dezastrului de pe litoral, că întreaga țară ar putea fi lovită de un ciclon asemănător celui care a făcut prăpăd în județul Constanța.

„Din punct de vedere al fenomenelor ce urmează în orele şi zilele ce vin, acest tip de instabilitate îşi modifică traiectoria, se disipă, evident că vor mai fi ploi, dar din ce în ce mai puţin importante.

În schimb, dacă ne referim la fundalul statistic şi la partea climatică, trebuie să ţinem cont că un element care a dus la severitatea acestui episod cu ploi, cu intensificări ale vântului a fost temperatura foarte ridicată asupra suprafeţei Mării Negre. Au fost şi cu 5 grade temperaturi mai mari decât ar fi fost normal, ori evaporaţia foarte intensă la suprafaţa aceasta caldă a alimentat inclusiv acest ciclon.

Astfel de episoade cu cantităţi de precipitaţii şi cu instabilităţi puternice ar mai putea avea loc dacă ţinem cont că avem încă temperaturi ridicate în cazul Mării Negre şi Mării Mediterane”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM.

SURSE: ANM, Accuweather

Scroll to Top