Cum arată clasamentul real al prezidențiabililor în acest moment: „Geoană conduce, cu peste 20%, apoi Ciolacu, cu 17-19%. Amândoi sunt stabili. Urmează Lasconi, cu 15-16% și pe trend crescător. Simion și Șoșoacă sunt stabili, la 13-14%. Ultimul e Ciucă, sub 10% și în scădere”
Aflat pe locul 2 în sondajele reale, cu dificultăți strategice majore și doar ceva mai mult de jumătate din scorul partidului, Marcel Ciolacu este în pericol să fie depășit de Elena Lasconi, care a ajuns la 15-16% în sondaje și este pe trend crescător, pe măsură ce recuperează la capitolul notorietate, mi-a explicat sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, într-un interviu pe care mi l-a acordat.
Alegerile prezidențiale din 2024 se vor deosebi de toate celelalte de până acum, cu excepția celor din 2000, afirmă sociologul. Avem un grup de 5 candidați foarte apropiați unii de alții și e posibil ca în turul II al alegerilor prezidențiale să se intre cu un scor mai mic de 20%.
În acest moment, spune Remus Ștefureac – pe care l-am abordat pentru că institutul său de sondare a opiniei publice s-a dovedit cel mai apropiat de realitatea de la urne în ultimii ani –, singurul care trece de 20% în sondajele „pe bune“ este Mircea Geoană, care și conduce. Marcel Ciolacu are un scor real de 17-19%, iar pe locul 3 este Elena Lasconi, cu 15-16%.
Pe locurile 4-5, la mare luptă, sunt extremiștii George Simion și Diana Șoșoacă, aceștia învârtindu-se în jurul a 13-14%. Pe ultima poziție, deja decuplat de grup, este candidatul PNL, generalul pensionar special Nicolae Ciucă, ajuns sub 10%.
Foarte importante, în acest moment, sunt tendințele, arată sociologul. Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion și Diana Șoșoacă sunt pe un platou de mai multă vreme – nu cresc și nu scad, se mențin în limitele scorurilor descrise mai sus.
Singurele evoluții notabile se observă în dreptul Elenei Lasconi, candidata USR care este în plină ascensiune pe măsură ce reușește să se facă mai cunoscută românilor, și în dreptul lui Nicolae Ciucă, președintele PNL aflat în picaj și rămas deja mult în urma grupului.
Câteva elemente vor conta foarte mult în turul I al alegerilor prezidențiale, unde e posibil să vedem o departajare de un punct procentual între candidații de pe locurile 2, 3 și 4, spune Remus Ștefureac.
În primul rând, votul diasporei s-ar putea dovedi decisiv. Aici, avantajați sunt Geoană, Simion, Șoșoacă și, posibil, Lasconi.
În al doilea rând, devine foarte important ce va face candidata USR în lunile următoare. Dacă aceasta va reuși să combine inspirat valorile și mesajele sale conservatoare cu valorile progresiste și chiar laice ale unei părți din electoratul nișei USR-iste, are o șansă mare să intre în turul II, probabil cu Geoană. Dacă nu va reuși acest lucru, va pierde votanți în favoarea lui Geoană și va rata calificarea în finală.
Aici îmi permit niște comentarii personale. Strategiile politice sunt una, umorile și incapacitatea de a vedea dincolo de propriile opinii subiectie sunt altceva. Ștefureac remarcă faptul că, până acum, strategia Elenei Lasconi a fost câștigătoare. A reușit să strângă toate cioburile nișei USR-iste și să ajungă la scorul acestui bazin electoral. Provocarea e să facă pasul mai departe și să intre în bazinul electoral conservator, de unde are nevoie de câteva procente - 3-4 - ca să intre în turul II. Asta încearcă să facă acum candidata USR, deși mulți dintre votanții partidului nu înțeleg. Bazinul electoral al USR nu e suficient de mare pentru a-și propulsa candidatul în finala prezidențială. E nevoie de ceva în plus.