În ziua de 28 august a.c., Sala Consiliului Judeţean Buzău a fost gazda unei activităţi cu caracter preventiv – informativ, ce a avut ca scop responsabilizarea conducătorilor auto ce efectuează transportul elevilor către şi de la şcoală.
Activitatea s-a integrat direcțiilor de acțiune premergătoare debutului unui nou an școlar, direcții ce constituie o prioritate pentru toți factorii instituționali cu atribuții în domeniu.
Întâlnirea a fost iniţiată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, reprezentat de comanda inspectoratului şi de specialişti ai Serviciului Rutier și Biroului Siguranță Școlară.
De asemenea, s-au alăturat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Buzău.
Dezbaterea a urmărit conştientizarea şi responsabilizarea şoferilor care efectuează transportul elevilor către unităţile de învăţământ, cu accent pe respectarea principalelor norme rutiere ce vizează atât siguranţa elevilor, dar şi siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
De asemenea, s-a urmărit conștientizarea de către conducătorii auto a ultimelor modificări legislative în domeniul circulației pe drumurile publice și a formelor de răspundere pe care noile reglementări le implică.
Totodată, polițiștii rutieri au avut în vedere şi legalitatea documentelor autovehiculelor ce efectuează astfel de transporturi.
Poliţiştii au reiterat ideea unui parteneriat cu toţi factorii responsabili de siguranţa elevilor şi, nu în ultimul rând a noastră, a tuturor.
Activitatea face parte din seria măsurilor iniţiate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău pentru un nou an şcolar în siguranţă.
În cursul anului școlar precedent, nu au fost înregistrate evenimente rutiere în care să fie implicate mașini destinate transportului școlar. Polițiștii din Buzău au organizat și desfășurat 12 acțiuni de verificare a conducătorilor auto care efectuează transport școlar, fiind efectuate peste 300 de testări cu aparatele din dotare. În contextul controalelor derulate, nu s-au constatat disfunctionalități majore, de natură a periclita siguranța elevilor.
Acţiuni de acest gen urmează a fi derulate periodic și în anul şcolar 2024 – 2025.
POLIȚIȘTII VĂ RECOMANDĂ :
Șoferilor care efectuează transport școlar:
-Nu uitați că obiectivul principal, ca șoferi profesioniști, este promovarea unui serviciu de transport integru, responsabil, eficient, orientat către siguranța elevilor.
-Prin actele și faptele dumneavoastră trebuie să respectați cu strictețe legislația în vigoare și să acționați pentru punerea în aplicare a dispozițiilor legale, în conformitate cu atribuțiile ce vă revin, cu respectarea eticii profesionale. Etica reprezintă acele principii și valori ce stau la baza luării deciziilor, ele ne ajută să decidem dacă acțiunile și comportamentele noastre sunt corecte sau greșite.
-Respectarea eticii profesionale, în calitatea pe care o aveți, operaționalizează o serie de valori și principii necesare pentru asigurarea unui serviciu de calitate și are o contribuție esențială în crearea și menținerea unei reputații în rândul comunității pe care o deservim.
Părinţilor:
-Nu uitați că un copil nu are capacitatea necesară de a fi în siguranță în trafic, mai ales atunci când iese în stradă din spatele blocului sau când se joacă lângă locul de parcare al mașinilor. Trebuie să ținem cont că un copil este mai puțin înalt decât o mașină și de multe ori nu poate fi observat de șoferii ce fac manevre de intrare sau de ieșire din parcări în momentul când iese din spatele mașinilor și se aventurează pe șoseaua circulată.
-La lăsarea întunericului, pentru a putea fi observați, copiii trebuie să fie îmbrăcați cu haine deschise la culoare, vizibile, la care se pot atașa și benzi reflectorizante, pe mâneci și pe încălțăminte pentru a fi mai vizibili. De asemenea, este utilă adăugarea de benzi reflectorizante pe ghiozdanele sau pe bicicletele copiilor.
-Să vă faceți în permanență timp pentru educația rutieră a copiilor, să le reamintiți regulile de circulație, unele pericole neașteptate la care pot fi expuși.
-De asemenea, să le explicați cum trebuie să fie atenți la trafic, de ce nu trebuie să tasteze mesaje telefonice, să nu asculte muzică în căști și să nu vorbească la mobil când traversează strada sau când se află pe bicicletă !
-Totodată, poliția atenționează părinții să îndrume copiii spre a nu folosi pentru transport vehicule de ocazie. În primul rând, nu puteți cunoaște starea tehnică a vehiculului, identitatea și calitatea șoferului, capacitatea acestuia de a conduce pe drumurile publice. În plus, se vor expune unor pericole asociate care pot avea urmări din cele mai grave. Aveți grijă să utilizeze doar mijloace de transport autorizate, microbuze școlare sau vehicule care efectuează curse autorizate.
Recomandări pentru siguranța copilului ca pasager în mijloacele de transport în comun!
Atunci când circulă cu autobuzul, elevii trebuie să știe că:
- În stație trebuie să aștepte liniștiți sosirea mijlocului de transport! Alergatul și împinsul se pot sfârși cu un accident.
- Trebuie păstrată o distanță de siguranță față de marginea carosabilului!
- Atunci când autobuzul sosește în stație, trebuie să aștepte până când acesta se oprește definitiv! De-abia atunci se poate apropia și urca în el.
- În mijlocul de transport, trebuie să se urce în mod civilizat – elevii nu trebuie să se împingă unii pe alții! Trebuie să ocupe în liniște un loc: nu se aleargă și nu se țipă!
- Dacă autobuzul a sosit deja în stație – mai bine să-l piardă decât să fugă după acesta alergând pe carosabil, fără a respecta regulile de bază ale siguranței. Trebuie păstrată grija la coborârea din mijlocul de transport. Nu trebuie să sară pe scări; este bine ca elevul să se țină de bara ajutătoare. Trebuie să aibă grijă în special iarna, când este alunecos.
- Nu are voie să treacă direct prin fața sau prin spatele vehiculului, pentru că nu este vizibil pentru șoferul respectivului vehicul. Este interzisă intrarea pe carosabil prin fața sau spatele autobuzului.
Recomandări pentru cei mici, în calitate de pietoni, în drumul lor către și dinspre școală:
- Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
-Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
-Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
-Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Îți protejează viața!
-Mergând spre unitatea de învățământ, deplasează-te întotdeauna pe trotuar!
-Nu te juca pe drumul către și dinspre școală, joaca lângă șosea este periculoasă! Joacă-te doar în locurile sigure!
- Nu vă deplasați către și de la școală purtând căștile în urechi și nu stați cu ochii în telefon, neatenția la mediul înconjurător vă poate costa integritatea corporală sau chiar viața!