NU E DE GLUMIT – PROBLEME GRAVE LA FERME! Cum s-a descoperit pesta oilor în România cu ajutorul unui informator! Ce se intampla cu exportul de miei? Adunarea ciobanilor in Capitala!

România se confruntă cu o criză care ia amploare în sectorul zootehnic, generată de răspândirea pestei micilor rumegătoare și de controversa legată de exportul de animale vii. O asociație pentru protecția animalelor a transmis astăzi o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, prin care cere măsuri urgente pentru evitarea unei catastrofe.

În scrisoarea deschisă transmisă, astăzi, 26 august, Gabriel Păun, biolog de profesie și director UE al organizației Animals International, a adus în prim-plan gravitatea situației, solicitând măsuri urgente pentru a preveni escaladarea acestei crize. Păun arată că problematica exportului de animale vii nu este una nouă pentru România. După cum subliniază Gabriel Păun, această temă a fost discutată cu fiecare premier începând din 2012. Soluția identificată pentru securizarea comerțului cu țările terțe și pentru protejarea reputației României a fost "transformarea graduală a comerțului în viu cu cel de carne".

Această abordare a devenit cu atât mai necesară după tragedia de la Midia, când un vapor supraîncărcat s-a răsturnat, provocând moartea a peste 14.000 de ovine. Aceasta tragedie a subliniat riscurile majore asociate cu exportul de animale vii, evidențiind necesitatea urgentă de a schimba modul în care România gestionează acest sector, spune Păun, care arată mai departe cum -a descoperit în România pesta micilor rumegătoare.

Pesta micilor rumegătoare, o boală extrem de contagioasă a început să se răspândească rapid în România. În luna mai a acestui an, un informator din Maroc a raportat organizației Animals International că fermierii din această țară au fost "distruși după ce ovinele din România au sosit muribunde și au decedat la scurt timp după sosirea cu vaporul".

"Suspiciunea inițială de pasteureloză a fost în curând confirmată ca fiind pesta micilor rumegătoare, o boală mult mai gravă. La scurt timp după aceea, boala a fost semnalată și în Grecia, afectând producția de brânză feta, un produs de bază protejat și exportat la nivel mondial”, arată Păun.

Președintele Animals International subliniază că "exportatorii de animale vii din România au avut cunoștință în tot acest timp despre boală, dar nu au informat nici autoritățile din România, nici cele din țările de destinație." Această lipsă de transparență și neglijență a contribuit la răspândirea rapidă a bolii, având consecințe devastatoare asupra comerțului internațional și asupra micilor fermieri din România.

Organizația Animals International acuză că reacția autorităților române, în special cea a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a fost una întârziată și ineficientă. După ce situația a scăpat de sub control, ANSVSA a anunțat oficial că România se confruntă cu pesta micilor rumegătoare, însă măsurile luate au fost inadecvate și tardive.

"De atunci și până acum s-au luat doar măsuri proaste care au blocat complet comerțul cu animale vii, au alterat relațiile internaționale și au dus la uciderea în masă prin gazare a sute de mii de oi", subliniază Gabriel Păun.

Acțiunile necorespunzătoare ale ANSVSA nu doar că au contribuit la răspândirea bolii, dar au și afectat grav reputația României pe plan internațional. Numeroase țări, inclusiv Grecia, Albania, Rusia și Arabia Saudită, au suspendat importurile de animale vii din România, ceea ce a avut un impact devastator asupra industriei zootehnice și a exportatorilor români.

Organizația Animals International cere o serie de măsuri urgente pentru a gestiona criza pestei micilor rumegătoare și a exportului de animale vii din România. Gabriel Păun, președintele organizației sugerează că primul pas ar trebui să fie înlocuirea președintelui ANSVSA "cu un tehnocrat de bună-credință", capabil să abordeze problema cu competență și integritate. În același timp, consideră necesară o anchetă a corpului de control al prim-ministrului în structura ANSVSA, pentru a identifica și corecta sursele de incompetență și neglijență care au contribuit la răspândirea bolii.

Suspendarea temporară a comerțului intracomunitar și a exportului de animale vii până la eradicarea tuturor focarelor este, în opinia lui Păun, o altă măsură esențială pentru a preveni agravarea crizei. El subliniază, de asemenea, importanța carantinării fermelor afectate, ca măsură de control pentru a preveni răspândirea ulterioară a pestei micilor rumegătoare.

Salvarea comerțului cu țările terțe ar putea fi realizată prin transformarea rapidă a exportului de animale vii în export de carne, care să fie garantată sanitar-veterinar și să respecte atât legislația europeană, cât și cerințele religioase din țările de destinație. (ziare.com)

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

"Intrând în portul islamic Jeddah, cu 16.000 de miei, ai României! Putem reveni acolo, la 80 km de MECCA, dar mai întâi, trebuie să trecem, de noi înșine!

Are turmă dar n-are păstor! Mielul nostru românesc străbate prin veacuri un tărâm creștinesc! Se mai salvează astăzi, prin islam? Adevărul comercial pe care acum îl traversează. În ultimele 10 zile, România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc în lumea lor, musulmană: Iordania, Arabia Saudită, Libia și Libanul. Pe 11 august, legătura cu Arabia Saudită, pe 14 august, legătura cu Iordania! În Libia, armata din Benghazi, a respins orice risc sanitar cumpărând mai multe vapoare din Spania!

Au contractat pentru transport, tocmai navele exportatorilor noștri arabi din România! În celălalt port, în Misrata, dupa 40 de ani aproape neîntrerupți, din 1984, renunță la mielul românesc până și el, partenerul nostru tradițional, d-ul Salem Mukhtar, patronul companiei Al-Jeera! Rămași doar cu Libanul, la intrarea în Marea Marmara, cu 32 de ore înainte de portul Midia, singurul vapor care mai venea spre țară, nava Karazi, primește instrucțiuni de a încărca din Poti, Georgia și anulează și ea, contractul cu România! Tinând cont de toate rotațiile navelor, exceptând navele Julia LS și Finola M, care vor încarca bovine pentru Haifa (Israel), România nu mai poate avea nicio încărcare de ovine programată, în următoarele 25 de zile!

Pentru a ne mai putea recâștiga CREDIBILITATEA ÎN PLAN SANITAR - VETERINAR, ESTE ABSOLUT NECESAR, CA ANSVSA, PRIN MULTIPLE DELEGAȚII, SĂ REFACĂ INSTITUȚIONAL, DRUMUL MIELULUI ROMÂNESC ÎN LUME, pentru ca acesta, la rândul lui, să mai poată fi girat de către clienții României, inclusiv din punct de vedere comercial, mai ales acolo, pe celălalt țărm, în islam! Am ajuns la cel mai jos nivel de prăbușire a noastră ca țară și încă mai sunt oameni care mai cred, că e doar un simplu joc, de scădere a prețurilor, din partea arabilor, din România! Cine poate să pună umărul, să urce în avion alături de ANSVSA și de câțiva crescători!!" A postat Ciprian Palmeș.

Apelul oierului Dan Petrescu: Suntem la disperare, fraților! Azi, recensământul ciobanilor la București!

Crescătorii de oi din România sunt chemați astăzi, 26 august 2024, la protest, în Parcul Tineretului din București, aflat lângă Parlament. Ciobanii spun că sunt disperați și că nu mai pot răbda situația în care au ajuns. Pesta micilor rumegătoare a stopat exportul de ovine vii, cu efecte dramatice asupra fermelor de oi și capre.

Apelul la unitate și protest l-a lansat crescătorul la ovine Dan Petrescu, Argeș, cunoscut după ce a fost la Bruxelles cu plângerile oierilor, alături de Ionică Sterp și Ghiță Ciobanul, relatare făcută exclusiv de Agroinfo, în urma căreia cei trei au înființat Asociația Profesională a Ciobanilor din România, pe care Petrescu a părăsit-o ulterior.

Ciobanii au mai protestat în decembrie 2015 la Palatul Parlamentului.

Oierul a spus, într-un clip video distribuit pe Facebook, că pe 26 august 2024 este în Parcul Tineretului, la București.

"Fac un apel la întreaga țară, la toate asociațiile de oierit din țară, să mergem acolo, așa cum v-am spus, nu pentru instigare, nu pentru răutate, nu pentru nimic. Facem un recensământ al ciobanilor, stăm de vorbă, ne privim ochi-n ochi, ne întrebăm ce avem de făcut și mergem cu delegații din partea noastră să discutăm, nu minciuni, nu promisiuni, nu așteptări, mergem să discutăm lucruri trecute pe hârtie, punct, punct și direct la primul ministru al României, indiferent cine va fi. Ciobanii în România trebuie să existe. Oamenii care produc în România, nu trebuie să piară, să moară, nu numai ciobanii, văcarii, căprarii. Tot ce înseamnă sectorul zootehnic din România. (...) Nu trebuie să dispărem. Pe 26, așa cum putem, în mic și mare, vreau să ajungem la București," a lansat chemarea la protest oierul Dan Petrescu.

"Lăsăm orgoliul, totul, suntem la disperare, fraților, trebuie să ne dăm mâna (...) atâți cât mai suntem să arătăm că suntem uniți, să arătăm că sectorul zootehnic din România nu trebuie să dispară, să arătăm românilor că trebuie să mănânce carne românească, lapte românesc," a mai spus Petrescu.

Crescătorul de ovine a distribuit apelul săptămâna trecută. Duminică, 25 august 2024, au apărut reacții la chemarea la protest.

Cunoscutul exportator de ovine vii Ciprian Palmeș a adăugat revendicări pe lista ciobanilor, arătându-și astfel susținerea:

Am și eu câteva revendicări:

1) Demiterea imediată a sefului Autorității Sanitar Veterinare, Alexandru Bociu!

2) Scoaterea pestei de pe harta României, că nu-i pesta, e pasteureloza (tulpina 3)

3) Refacerea imediată a relației cu Iordania și Arabia Saudită, să ne putem vinde mieii!

În schimb, Asociația Agricolă Țara Loviștei a transmis un comunicat către toți oierii prin care subliniază că nu susține acest protest și se delimitează de acțiune. Președinta Asociației, Constanța Ștefan, spune că nu este momentul pentru un așa-zis recensământ al ciobanilor și că un protest ar dăuna mai mult, fiind transformat în plină campanie electorală în capital de imagine pentru un candidat sau altul.

SURSE: MADR, APIA,  Agroinfo, ziare.com,

Scroll to Top