NU IGNORAŢI SEMNELE CYBER-BULLYING-ULUI! Intervenție operativă a polițiștilor din Buzău, pentru salvarea unei minore, ca urmare a unei sesizări INTERPOL

O minoră din Buzău, utilizatoare a unei platforme de mesaje multimedia instant, a alertat autorităţile la nivel mondial prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid.

La data de 21 august a.c., în jurul orei 18.00, dispeceratul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău a fost sesizat de către Biroul Naţional Interpol cu privire la un caz de ameninţare cu sinuciderea utilizatorului unei platforme de mesaje multimedia instant.

În temeiul sesizării, polițiștii din dispozitivul curent au fost mobilizați, în vederea identificării cu operativitate a utilizatorului contului, depistării acestuia şi înlăturării stării de pericol.

În urma cooperării rapide între autorităţile din România și Statele Unite ale Americii, în pofida faptului că informațiile erau minime și vagi, poliţiştii din dispecerat au stabilit în scurt timp că utilizatorul contului şi transmiţătorul mesajului este o minoră de 12 ani, din Buzău.

Au fost direcționate de îndată echipaje către posibilele locații în care s-ar fi semnalat prezența acesteia.

Sub coordonarea și cu sprijinul datelor puse la dispoziție de către Centrul Operațional al Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, minora a fost depistată prin verificările rapide efectuate în teren de către polițiștii Secției de poliție rurală Mărăcineni.

Minora a fost consiliată în prezenţa familiei și, din verificări, a reieşit că aceasta ar fi fost victimă a cyberbullingului pe perioada șederii pe teritoriul altui stat.

Copilul a mai precizat că a evitat să le spună părinților, întrucât se gândea că nu ar fi înțeles-o.
Părinții minorei și-au luat angajamentul că vor petrece mai mult timp cu minora și că vor solicita sprijin de specialitate pentru a o ajuta să treacă peste aceste probleme.

Poliţiştii au adus la cunoştinţă părinților importanța și necesitatea supravegherii copilului, inclusiv în mediul cibernetic.

De asemenea, minora a fost consiliată cu privire la riscurile utilizării tehnologiei, dar şi responsabilitatea ce-i revine cu privire la comportamentul adoptat în mediul online, la riscul victimizării asociat acestui mediu, dar şi cu privire la formele răspunderii penale conexe navigării pe internet.

POLIȚIA INFORMEAZĂ:

„Cyber-bullying” (hărţuirea cibernetică) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet (hărţuire, ameninţare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj), cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil o persoană sau un grup de persoane.

Interacţiunea pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri) are de multe ori şi o componentă mai întunecată.

Despre hărţuirea în mediul virtual (cyber-bullying):

„Cyber-bullying” (hărţuirea cibernetică) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet (hărţuire, ameninţare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj), cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil o persoană sau un grup de persoane.

Dacă sunteţi victime ale cyber-bullying-ului, gândiţi-vă să apelaţi la mijloacele legale, pentru ca autorii să fie sancţionaţi.

Nu trebuie să vă pierdeţi sentimentul de siguranţă şi încrederea în sine.

Cum vă apăraţi de hărţuirea pe Internet?

Trebuie ştiut că, indiferent de cât de gravă poate fi situaţia, apelaţi la poliţie ori depuneţi o plângere prealabilă, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.

Important! Atunci când victima hărţuirii în mediul virtual este o persoană minoră, aceasta trebuie însoţită la poliţie pentru plângerea prealabilă de către părinţii săi sau tutorele desemnat legal.

Recomandările poliţiei:

În cazul mesageriei electronice, blochează persoanele necunoscute care îţi fac rău sau creează-țiun cont de utilizator nou şi închide-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondenţa nedorită sau mesajele injurioase.

Dacă nu reuşeşti să eviţi o corespondenţă injurioasă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă. Păstrează deci (prin salvare de pagină ori fişier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvenţă audio sau video pe care agresorul le-a postat.

Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private, trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care ţi se refuză îndepărtarea imaginile şi datele de contact ilegal postate, poţi să faci plângere penală în baza art. 226 din Noul Cod Penal, cu privire la violarea vieţii private.

Te poţi adresa oricărei unități de poliție pentru investigaţii, atunci când consideri că s-a adus atingere bunei reputaţii prin publicarea fără acord.

Scroll to Top