RUSINE SI NESIMTIRE! Guvernul nu achita nici anul acesta cei 880 de lei de persoana –  urmașilor celor persecutați de comuniști! Cu toate ca e lege, oficialii motiveaza: crește deficitul bugetului și datoria publică la un nivel nesustenabil!
anticomunisti Buzau

Guvernul a găsit motivul pentru care nici anul acesta nu va plăti indemnizațiile urmașilor celor persecutați de comuniști din motive etnice (circa 880 de lei/persoană): ar crește deficitul bugetului și datoria publică la un nivel nesustenabil, cu riscul înăspririi condițiilor de finanțare a acesteia.

Legea privind plata acestor indemnizații (Legea nr. 154/2021) a fost promulgată de Președinte în 2021 și urma să se aplice din 2022, dar în fiecare an Guvernul a amânat aplicarea ei.

Interpelat de către deputatul de Constanța Bogdan-Alexandru Bola (neafiliat) de ce sunt amânați la plată an de an locuitorii din circumscripția sa, oficialii Ministerului Finanțelor au venit cu explicații.

 „Această lege are un impact major asupra locuitorilor din Dobrogea, având în vedere persecuțiile etnice la care au fost supuși. Cu toate acestea, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor nu au furnizat răspunsuri clare: de ce nu se aplică această lege? Se va aplica vreodată?”, explică în interpelare deputatul constănțean.

„Obligația Guvernului este de a avea o abordare prudentă, în scopul menținerii stabilității macroeconomice…”

„Din punct de vedere al politicii bugetare, obligația Guvernului este de a avea o abordare prudentă, pentru a gestiona resursele și obligațiile bugetare care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice”, se arată în răspunsul asumat de secretarul de stat Alin Andrieș.

În răspunsul la interpelare, Finanțele mai spun că dacă ar fi dat acei bani (880 de lei/persoană), ar fi existat riscul înăspririi condițiilor de finanțare a datoriei publice a României. „Neadoptarea acestor măsuri ar fi condus la majorarea deficitului bugetar pe anul 2024, care ar genera creșterea datoriei publice la un nivel nesustenabil, cu riscul înăspririi condițiilor de finanțare a acesteia”, se arată în documentul transmis.

Câți beneficiari există și care ar fi efortul bugetar pentru a respecta legea

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, la nivelul caselor teritoriale de pensii există un număr de aproximativ 137.000 de solicitări din categoria beneficiarilor pentru care plata drepturilor a fost prorogată la data de 01 februarie a anului 2025.

În situația în care acești beneficiari (copiii persoanelor persecutate etnic decedate) ar fi fost în plată, efortul financiar lunar ar fi fost de: 120.697.000 de lei (137.000 x 881 lei), iar impactul bugetar anual de 1.448.364.000 de lei (120.697.000 lei x 12 luni).

Finanțele: Precizăm că rectificarea nu este o soluție

Finanțele mai precizează în răspunsul la interpelare că bani nu pot fi alocați nici la viitoarea rectificare bugetară. „Precizăm că rectificarea nu este o soluție, întrucât nicio cheltuială nu poate fi înscrisa în buget și nici angajată, dacă nu există baza legală pentru respectiva cheltuială. De asemenea, precizăm că Ministerul Finanțelor nu se poate angaja pentru suplimentarea bugetului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, deoarece rectificările bugetare se realizează ținându-se seama de evoluția încasării veniturilor bugetare și execuția cheltuielilor aprobate prin legea bugetului, precum și în funcție de posibilitățile de finanțare a deficitului bugetar”, conchide secretarul de stat Andrieș.

SURSE: AFDPR, Gov.ro, Hotnews

Scroll to Top