Marea Britanie: Bărbații trebuie întrebați dacă sunt însărcinați înainte de radiografii

Reguli absurde pentru personalul medical britanic: Bărbații trebuie întrebați dacă sunt însărcinați înainte de radiografii
Operatorilor de aparate cu raze X din NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) li s-a spus să întrebe bărbații dacă sunt însărcinați înainte de a efectua scanări, dezvăluie The Telegraph.
Radiografii de la mai multe spitale au fost informați că trebuie să verifice dacă toate pacientele cu vârste cuprinse între 12 și 55 de ani sunt însărcinate, indiferent de sexul lor, ca parte a orientărilor privind incluziunea.
Ghidul a fost redactat după un incident în care un bărbat transsexual care era însărcinat fără să știe a făcut o scanare și impune personalului să fie incluziv față de pacienții transsexuali, non-binari și intersexuali prin a nu face presupuneri despre oameni.

Radiațiile provenite de la scanările cu raze X, CT și RMN, precum și de la tratamentele pentru cancer, pot fi periculoase pentru copiii nenăscuți, dar formularele concepute pentru a fi incluzive au provocat confuzie și furie în rândul pacienților și reprezintă un risc pentru siguranța acestora, potrivit personalului NHS.

Radiografii au declarat că măsurile au făcut ca bărbații să iasă din programări și femeile să plângă din cauza întrebărilor "invazive" privind fertilitatea. Ei spun că pacienților li se cere să completeze formulare de sarcină în care să-și declare sexul la naștere, numele și pronumele preferat și să citească declarații "ridicole" despre persoanele care se nasc cu variații ale caracteristicilor sexuale.

„Risc inutil pentru pacienți”

Militanții au declarat că această practică este "umilitoare" pentru pacienți și au făcut apel la trusturile NHS să "revină la bunul simț".

Un radiograf a susținut că un bărbat aflat într-o procedură urgentă de două săptămâni pentru cancer "a fost atât de deranjat de întrebările de pe formular, încât a țipat, a părăsit departamentul și nu a avut de fapt o scanare".

"Există un risc inutil pentru acești pacienți dacă sunt atât de enervați și nu fac scanarea".

Într-un alt exemplu, un pacient internat care avea nevoie de scanări zilnice timp de o săptămână după o operație esofagiană a avut "un sentiment de îndoială" insuflat de faptul că era întrebat zilnic dacă este bărbat la departamentul de radiologie.

Femeile au fost lăsate în lacrimi de întrebări despre fertilitatea lor, inclusiv fiind nevoite să explice de ce nu puteau fi însărcinate, în timp ce pacienții din toate mediile au fost jigniți sau stânjeniți de sugestia că sexul lor nu era evident, afirmă personalul.

"Am avut femei care au avut avorturi spontane teribile, sarcini ectopice, iar noi le reamintim de această traumă", a declarat o sursă. "În loc să le întrebăm doar "există vreo șansă să fiți însărcinată?", iar ele să aleagă să spună "nu", acum trebuie să spună "am avut două sarcini ectopice și nu mai am ovare", iar noi scriem acest lucru."

Aceștia au mai spus că formularele "îndoctrinează" copiii prin solicitarea numelor și pronumelor preferate ale minorilor de 18 ani, iar părinții sunt "furioși" din această cauză.

Ghidul spune personalului "un pacient ar trebui să fie întotdeauna întrebat "Ce pronume doriți să folosesc pentru dumneavoastră?" și "Cum doriți să vi se adreseze?""

Ghidul Societății Radiografilor

Întrebările fac parte din "orientările privind starea de graviditate inclusivă pentru radiațiile ionizante" care au fost elaborate de Society of Radiographers (SoR). Colegiul încurajează departamentele de radiologie ale NHS să utilizeze formularul său sau să își creeze propria versiune.

Ghidul său susține că proporția adulților britanici "care se identifică ca trans sau non-binari [este] de până la 4,5%", în ciuda faptului că datele de recensământ ale Oficiului Național de Statistică o situează la 0,5%. Se spune că încă 1,7% dintre persoane sunt intersexuale, ceea ce se crede că este situația boxerilor Imane Khelif și Lin Yu-ting, medaliați olimpici, care se presupune că au cromozomi XY, cunoscuți și ca diferențe de dezvoltare sexuală (DSD).

Nu se știe cât de răspândită este utilizarea acestora, dar se înțelege că mai multe spitale din Londra, Nord-Vest și Nord-Est folosesc variații ale formularului.

Persoane din interior au afirmat că SoR "împinge o lansare la nivel național" și "continuă să organizeze sesiuni de formare", iar orientările "se strecoară încet" în toate spitalele NHS.

Dr. Louise Irvine, un medic de familie, a declarat: "Ar trebui să fie posibil ca fișele medicale să înregistreze cu exactitate sexul, precum și modul preferat de adresare al pacientului, pronumele etc.

"Având în vedere că este imposibil ca o persoană de sex masculin să rămână însărcinată, nu este necesar să întrebăm persoanele de sex masculin dacă ar putea fi însărcinate și să evităm astfel o mulțime de jenă și supărări. În cazul în care o persoană se identifică ca fiind transsexuală sau non-binară, iar dosarul său indică faptul că este biologic de sex feminin, atunci aceasta poate fi întrebată cu respect despre posibilitatea unei sarcini. Orientările propuse privind radiografia tulbură apele prin includerea așa-numitelor afecțiuni intersexuale."

Materialele au fost elaborate în colaborare cu personalul de la University College London Hospitals NHS Foundation Trust, Leeds Cancer Centre, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust și Liverpool University Hospitals NHS Foundation Trust.

Grupurile trans OUTpatients, Intersex Equality Rights UK și TransActual au fost, de asemenea, implicate în orientări, potrivit creditelor SoR, în timp ce niciun grup care reprezintă femeile nu a fost implicat.

Scroll to Top