Luminile stradale modifică frunzele copacilor iar insectele nu le mai pot mânca

S-a constatat că poluarea luminoasă perturbă ritmurile naturale și ecosistemele din întreaga lume. Plantele, care depind de lumină pentru fotosinteză, sunt profund afectate.

Un studiu recent publicat în Frontiers in Plant Science arată că menținerea iluminatului stradal aprins toată noaptea face ca frunzele să devină mai greu de mâncat pentru insecte, perturbând astfel lanțurile alimentare urbane.
Studiul a examinat două specii comune de copaci din Beijing, unde iluminatul stradal aprins toată noaptea a dus la creșterea durității frunzelor și la scăderea nivelului de deteriorare de către insecte. Creșterea nivelului de lumină nocturnă datorată luminii artificiale din întreaga lume are implicații majore pentru ecosisteme.

Frunzele care nu sunt mâncate de insecte pot părea bune pentru oameni, dar ele perturbă echilibrul natural necesar pentru biodiversitatea insectelor. Plantele expuse la lumină artificială constantă prioritizează apărarea în detrimentul creșterii, producând frunze cu niveluri mai ridicate de duritate și apărare chimică.

Acest lucru poate avea efecte în cascadă asupra ecosistemelor prin reducerea potențială a populațiilor de insecte. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine impactul luminii artificiale asupra plantelor, insectelor și proceselor ecologice.

SURSE: Incredibilia, Descopera.ro, nature.com, Frontiers in Plant Science

Scroll to Top