Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a aprobat pentru luna iulie despăgubiri de aproximativ 50.000 de lei persoanelor din judeţul Buzău care au înregistrat pagube din pricina animalelor sălbatice, constatându-se faţă de anii precedenţi o frecvenţă mai mare a atacurilor de lupi, transmite Agerpres. Potrivit APM, în prima jumătate a anului 2024, valoarea despăgubirilor aprobate în urma atacurilor de lupi şi urşi s-a ridicat la aproximativ 245.000 lei.
„În luna iulie 2024, APM. Buzău a participat la 25 comisii de evaluare şi constatare a pagubelor produse de animale sălbatice din specii strict protejate, din care, 15 comisii constituite pentru evaluarea şi constatarea pagubelor produse de urşi în teritoriile Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT): Lopătari, Siriu, Bozioru, Beceni, Bisoca, Buda, Calvini, Cernăteşti, Siriu, Chiojdu, Vintilă Vodă şi la 10 comisii constituite pentru evaluarea şi constatarea pagubelor produse de lupi în în teritoriile UAT-urilor: Scorţoasa, Cernăteşti, Chiliile şi Căneşti. Valoarea totală a despăgubirilor aprobate prin deciziile emise de APM, care vor fi acordate persoanelor fizice pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic, este de: 49.391 lei (valoarea totală a despăgubirilor, de la începutul anului, este de: 244.782,76 lei)”, informează APM.
Atacurile lupilor, altădată izolate şi rare, au crescut în frecvenţă pe parcursul acestui an.
„Au fost atacuri destul de frecvente, în ultimul timp s-au intensificat atacurile de lup, nu erau până anii trecuţi, dar acum se pare că s-au înmulţit ori au migrat în zonă, iar oamenii ştiu cum să procedeze în cazul unor pagube. Au atacat la stână, în afara localităţii, nu în zone locuite. De atacuri de lup nu am mai auzit în zonă de multă vreme, dar în ultimul timp au început şi anul acesta frecvenţa a crescut”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Scorţoasa, Vasile Săcuiu.
Potrivit APM, persoanele care înregistrează pagube în urma atacurilor animalelor sălbatice trebuie să depună în termen de maximum 48 de ore, la primăria localităţii pe teritoriul căreia s-a produs incidentul, o cerere pentru stabilirea răspunderii civile şi acordarea despăgubirii.
„În cazul pagubelor produse animalelor domestice, inclusiv albinelor, primarul solicită în scris medicului veterinar de liberă practică împuternicit să culeagă, în prezenţa personalului de specialitate al gestionarului fondului cinegetic, informaţiile privind cauza rănirii/decesului animalelor domestice, iar în cazul pagubelor produse autovehiculelor solicită unităţii de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul de circulaţie cauzele şi împrejurările producerii accidentului de circulaţie şi dacă, pe sectorul de drum respectiv, sunt montate indicatoare ‘atenţie animale'”, informează APM.
Ulterior, după ce solicitantul face dovada că este proprietarul bunurilor care fac obiectul despăgubirilor, primarul convoacă comisia de constatare şi evaluare a pagubelor.
SURSE: APM Buzau, G4Media