Din luna aprilie 2024, s-a alăturat echipei de medici neonatologi, de la Maternitatea Buzău, medicul specialist neonatolog și consultant în alăptare Iulia Ivona Nicolae. Este un medic tânăr, venit din București, care a ales să profeseze la Maternitatea Buzău.
În prima săptămână a lunii august, este organizată Săptămâna Mondială a Alimentației la sân, urmărindu-se promovarea alăptării ca modalitate esențială de a investi în sănătatea mamei si a copilului.
În acest context, medicul Iulia Ivona Nicolae a fost de acord să ne împărtășească informații prețioase despre importanța alăptării la sân a bebelușului.
Doamna doctor, de ce ați ales Maternitatea Buzău?
Dr. Iulia Ivona Nicolae: „Am ales Maternitatea Buzău deoarece este o maternitate foarte bine dotată, cu o echipă tânără care m-a primit cu brațele deschise și cu un personal foarte bine pregătit”.
Maternitatea Buzău deține sistemul rooming-in. Ce puteți să ne spuneți legat de acest sistem?
Dr. Iulia Ivona Nicolae: „Acest sistem rooming-in este foarte bun pentru proaspetele mame, pentru că dânsele au oportunitatea de a petrece cât mai mult timp cu nou-născutul, de a-l alăpta din start și de a învăța și dezvolta această conexiune mamă-copil.”
De ce este alăptarea atât de importantă?
Dr. Iulia Ivona Nicolae: „Este cel mai natural si mai simplu mod de a alimenta nou-născutul. Laptele matern este un aliment perfect, un aliment total pentru un nou-născut, care conține o compoziție perfectă de glucide, de proteine și lipide, care se modifică la fiecare secundă, în funcție de necesarul nou-născutului.”
Care sunt beneficiile pentru bebeluș?
Dr. Iulia Ivona Nicolae: „Unul dintre cele mai importante beneficii este dezvoltarea sistemului imunitar, care ajută foarte mult la combaterea infecțiilor respiratorii, infecțiilor O.R.L., de a dezvolta sistemul digestiv si cardiovascular, o adaptare cognitivă a nou-născutului și a sugarului ulterior foarte bună. Studiile arată că nou-născutul alăptat la cerere are un IQ mai mare decât al unui nou-născut hrănit la biberon.”
Care sunt beneficiile pentru mamă?
Dr. Iulia Ivona Nicolae: „Protecția mamei împotriva cancerului de sân și a cancerului ovarian, o protecție imunologică care o ajută pe mamă să treacă peste greutatea nașterii, să revină la un mod normal al vieții.”
Cum poate ajuta un medic specialist în lactație mămicile?
Dr. Iulia Ivona Nicolae: „Suntem aici să le susținem de la început, să punem nou-născutul la sân. Noi încercăm cât mai des metoda „skin to skin” și atașarea la sân din primele minute de viață ale nou-născutului. Mamele, la început, după naștere, trec printr-un carusel emoțional si noi suntem aici să le dăm toate informațiile necesare obținute într-un mod științific și nu a le lăsa pe dânsele să citească din toate metodele și de ale ajuta să pună nou-născutul la sân, să facă o atașare corectă și să-și stimuleze lactația cât mai curând.”
Ce se întâmplă cu mămicile care nu au sân și nu pot alăpta bebelușii?
Dr. Iulia Ivona Nicolae: „În ultimii 30-40 de ani, formulele de lapte s-au dezvoltat foarte mult. Cred că a fost studiat foarte mult laptele matern, pentru a se găsi o formulă de lapte care să fie cât mai apropiată de necesarul nou-născutului.”
Medicul Silvia Cemurtan, șefa secției de Neonatologie din cadrul Maternității Buzău, povestește cum s-a integrat noul medic în echipa medicală și care este deficitul de medici din secția Neonatologie.
Dr. Silvia Cemurtan: „Într-adevăr, avem o colegă nouă, tânăr specialist cu competență, consultant în alăptare. Având în vedere că maternitatea noastră dispune de sistem rooming-in, acest sistem ajută să le învățăm tehnica corectă de alimentație la sân, atât pe mămicile care au adus pe lume pe cale naturală nou-născuții, cât și pe mămicile care au născut prin operație de cezariană și atunci sunt învățate și gradul de sațietate al nou-născutului, după un supt corect la sân. Da, există un deficit de medici neonatologi, de aceea suntem deschiși pentru noi colaborări cu tinerii specialiști.”
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă