“Umflat cu pompa” de imagine si banii platiti la presa aservita, Buzaul este din ce in ce mai putin atractiv pentru investitori. Ultimul exemplu de anul trecut - Yazaki, firma japoneza (inaugurata cu fast de capii PSD Buzau, in urma cu 3 ani) care se ocupa cu componente pentru industria auto, si-a inchis portile din “lipsa comenzilor” pentru piata de profil. Astfel, in toamna trecuta au fost disponibilizati in total 400 de muncitori. Nu este singura fabrica din oras care isi inchide portile – reamintim, Air Liquide, alta fabrica importanta din oras si-a mutat producția la Chitila. La fel, Heurtey Petrochem Manufacturing (din curta fostei IUT sau mai nou - BETA) si-a incheiat socotelile la Buzau la sfârșitul anului 2022. Asadar, la inceputul acestui an - 2024, un alt gigant din Buzau a intrat in insolventa - Bunge România S.R.L. Daca mai adaugam cele peste 40 de firme mici si mijlocii care au fost nevoite sa dea faliment datorita faptului ca acest primar, considerat pe drept – “cel mai slab si hot din istoria orasului” a facut imposibila accesarea si aprovizionarea acestor societati si marirea peste limita a taxelor si impozitelor (Unirii Sud, Transilvaniei, Centru…)…tabloul este complet. Datorita politicii favorabile Ucrainei si a politicilor economice gresite ale UE si ale Guvernului stapanit de social-democrati, inca o fabrica cu traditie din Buzau este gata sa isi inchida portile – AGRANA!
Astfel, jurnalistii de la economica.net scriu inca de acum o luna de aceste probleme: Procesarea zahărului brut nu mai aducea austriecilor de la Agrana profiturile necesare pentru a continua activitatea din fabrica de la Buzău. În primul trimestru al acestui an financiar, profitul operațional al grupului a scăzut cu peste 40% din cauza prețurilor mici de valorificare a zahărului. EBITDA pe segmentul zahărului s-a prăbușit cu 88,6%.
Producătorul austric de zahăr Agrana, cu două fabrici de zahăr la Roman și Buzău și o alta de amidon din porumb la Țăndărei se confruntă cu reduceri semnificative ale profitabilității ( EBITDA) la nivel de grup urmare a scăderii prețurilor cu care vînd către consumatorii finali, arată datele financiare ale companiei analizate de Economica.
Or, acesta ar putea fi aunul dintre motivele pentru care, în noiembrie anul trecut, compania a decis să închidă pe o perioadă nelimitată linia de rafinare zahăr de la Buzău.
„În unitățile de procesare zahăr din Bosnia și Herzegovina și în România, profitabilitatea este generată în primul rând de cât de multă valoare poate fi adăugată produselor prin procesarea zahărului brut, în contextul prețului de piață al zahărului alb și al zahărului brut. Alături de riscul prețurilor mari la zahărul brut, alte riscuri derivă din reglementările din UE și statele CEFTA, explică managementul producătorului de zahăr Agrana”, se arată în raportul financiar al companiei.
„Suntem nevoiți să oprim procesul de rafinare a zahărului la fabrica din Buzău din cauza unor modificări apărute pe lanțul de aprovizionare, fapt ce cauzează efecte cu impact economic. (…)”, declara recent compania, într-un comunicat adresat presei din România.
În anul comercial 2023/2024, filiala din România a Agrana a raportat venituri de 35,8 milioane de euro, față de 38 de milioane de euro anul anterior ( minus 5%), din cele 245,2 milioane de euro cât au realizat cele 10 țări din regiune sau cele 3,7 miliarde de euro cât a realizzat grupul.
Producția de zahăr din România precum și din fabrica din Bosnia au generat anul trecut 286.000 de tone de zahăr, față de 290.000 de tone cu un an în urmă.
Compania a avut în anul fiscal 2023/2024 532 de angajați față de 516 cu un an în urmă.
Investiții în unitatea de la Roman
Potrivit raportărilor financiare, în primul trimestrul al anului financiar 2024/2025, Agrana a investit 18,4 milioane de euro, cu 2,9 milioane de euro mai mult decât în perioada similară a anuli trecut. Din această sumă, pentru producția de zahăr investițiile au fost de 4,7 milioane de euro la fel ca pentru amidon. O parte din bani au ajuns și la unitatea din Roman a companiei pentru optimizarea stației de evaporare.
Cât despre performanțele financiare, la nivel de grup, în primul trimestru al anului financiar( până la 31 mai 2024), veniturile Agrana s-au cifrat la 944,3 milioane de euro, ușor ( -2,3%) sub nivelul anul anterior, din cauza prețurilor mici obținute în toate segmentele de business în ciuda volumelor mai mari.
Astfel, veniturile din producția și comercializarea zahărului au generat în perioada analizată, la nivel de grup, 263,2 milioane de euro, cu 6,2% mai mult decât în Q1 2023/2024 (247,9 milioane de euro), veniturile din fructe au crescut de la 401,1 milioane de euro la 415,6 milioane de euro (plus 3,6%), iar cele din amidon s-au diminuat de la 317,1 milioane de euro la 265,5 milioane de euro ( minus 16,3%)Profitul operațional ( EBIT) a fost de 32,3 milioane de euro în scădere drastică (41,9%) față de perioada similară a anului trecut când EBIT a fost de 65,5 milioane de euro.Pe segmentul producției de zahăr, EBIT s-a diminuat de la 17 milioane de euro la 4,1 milioane de euro din cauza prețurilor de vânzare mici.
SURSA: economica.net,