Nicușor Dan a declarat la Euronews că ia în calcul răcirea locuințelor prin pomparea apei reci în calorifere. Ar fi o măsură necesară în perioadele caniculare. Deocamdată, soluția este la stadiul de idee, însă implementarea acesteia ar fi posibilă, la fel ca în alte țări europene, spune directorul general al ELCEN. Numai că ar fi nevoie de investiții pentru realizarea sistemului de răcire și ar dura cel puțin doi ani până când ar fi gata. Experții din domeniu spun că trebuie schimbate și caloriferele din locuințe cu un alt tip de aparat pentru ca sistemul să fie eficient.
Ce spune șeful ELCEN despre ideea răcirii locuințelor prin pomparea apei reci în calorifere
Nicușor Dan ia în calcul răcirea locuințelor din București prin pomparea apei reci în calorifere, în perioadele de vară cu temperaturi caniculare.
„Dai prin calorifer o apă rece care răcește, așa cum e relativ frig în casă, dai în calorifer o apă care încălzește”, a precizat Nicușor Dan, în emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România.
Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Există ideea de a furniza prin același sistem pe care îl folosim pentru apă caldă și căldură, de a furniza rece. Foarte multă lume folosește aerul condiționat, întrebarea dacă rețeaua electrică suportă și abia acum ne punem întrebarea asta dacă merită - pentru veri care probabil o să fie tot așa de calde - să facem asta. Suntem la etapa de idee, adică vara anului trecut, acum doi ani, nu ne-am pus această problemă pentru că n-a fost o necesitate”.
Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, spune că implementarea unui sistem de răcire prin calorifere este o idee bună, mai ales că această tehnologie funcționează deja cu succes în alte țări. Totuși, proiectul ar necesita investiții semnificative și nu va putea fi realizat în viitorul apropiat.
Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu: „Pe viitor, se poate face și trigenerare, adică și frig. Este nevoie de investiții în acest sens, este nevoie de modernizarea sistemului. Din păcate, este la stadiul de idee și nu știu realist când se va putea face, pentru că deocamdată am rămas încă în logica datoriilor, a penalităților, n-am ajuns încă pe zero. Și astăzi ELCEN are de încasat de la Termoenergetica un miliard de lei. (…)
Dacă mă întrebați pe mine, sincer, cel mai devreme scenariu, dacă Primăria s-ar apuca mâine de treabă, ar fi peste doi ani. E nevoie de un studiu de fezabilitate, e nevoie de o licitație, de fapt o licitație pentru studiu, o licitație pentru lucrări. Deci, doar cele două licitații durează un an”.
Experții în domeniu spun că cele mai eficiente instalații ar fi pompele de căldură reversibile care să răcească apa, iar acestea pot fi instalate fie în apropierea clădirilor, fie centralizat. În plus,…
trebuie înlocuite caloriferele cu alte tipuri de aparate care să și ventileze răcoarea generată de apa rece, spun specialiștii. Altfel, efectul ar fi limitat.
Mugur Bălan, profesor universitar doctor inginer, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: „Ar fi mult mai redus efectul. Hai să zicem, poate, să obțin un efect la 25-30% din ce s-ar putea obtine cu un ventiloconvector. Un ventiloconvector, în locul caloriferelor, așa cum avem în birouri, acolo sunt sisteme prin care circulă apă rece și ventilatoare răcesc, asa ceva ar trebui sa avem în casă în locul caloriferului, o dată. Ar fi foarte eficient și pentru încălzire. Și, a doua problemă care ar apărea reprezintă faptul că agentul rece ar putea să determine producere de condens pe țevile sistemului de încălzire din casă. Dacă vrem și răcire, ș i incălzire prin aceleași tevi, ele ar trebui izolate ca să evităm acest fenomen”.
Această soluție este recomandată și în anumite directive ale Uniunii Europene, însă ar trebui să fie asociată și cu reabilitarea termică a clădirilor și cu modernizarea sistemului de încălzire centralizată pentru a fi eficientă, potrivit experților.
SURSA: https://www.euronews.ro/articole/ce-spune-seful-elcen-despre-ideea-racirii-locuintelor-prin-pomparea-apei-reci-in?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1BRVZz11qe0ic9FE-QaaRBSRRCYSqYDPYTGxshBF1K5KZeoQ8KbUNKiTI_aem_ljzPyCuKTQ2tYz4qAwCUkQ