Guvernul a majorat, de la 1 iulie, salariul minim la 3.700 de lei, dar a stabilit și că valoarea acestuia nu mai poate fi, de la 1 ianuarie 2025, mai mică de 50% din valoarea salariului mediu pe economie. De această măsură vor beneficia peste 1,8 milioane de români.
Decizia a fost luată în acord cu o directivă europeană din 2022, referitoare la introducerea unui „salariu minim adecvat” în toate țările membre UE.
Din formula de calcul stabilită de Guvern câștigă salariații cu veniturile cele mai mici, dar câștigă și statul: 40% din brut e încasat sub formă de taxe și impozite.
Salariul minim a crescut, în ultimii ani, cu aproape 300%. Pe viitor, nu prea mai e spațiu de manevră în această direcție și orice nouă majorare pune presiune pe firmele mici, care-și plătesc angajații cu „minimul pe economie”.
Pe lângă formula de calcul, directiva europeană mai insista și asupra negocierilor colective. Niciunul din cele două guverne pe care le-am avut de la adoptarea directivei nu a clarificat cum se va asigura acest dialog social la nivelul întregii economii.
În 2022, a fost adoptată directiva europeană referitoare la introducerea unui „salariu minim adecvat” (fair minimum wage) la nivelul tuturor statelor membre. Doi ani mai târziu, Guvernul de la București s-a decis și asupra formulei de calcul.
Prin introducerea unui salariu minim european, Parlamentul European și Consiliul au căutat să se asigure că toți europenii, indiferent de statul membru în care trăiesc, beneficiază de venituri care să le asigure un trai decent.
Nu au impus o anumită sumă, ci au venit cu câteva propuneri, pe post de ghidaj pentru guvernele naționale.
Fiecare stat care are stipulat prin lege un salariu minim a fost lăsat să aleagă varianta cea mai potrivită.
SURSE: Gov.ro, Panorama