e-Factura: ONG-urile, cultele și agricultorii persoane fizice scapă temporar de obligația folosirii sistemului

Mai multe entități sunt scutite, în perioada 1 iulie 2024 - 30 iunie 2025, de obligația de a folosi e-Factura, conform unor modificări recente la cadrul legal al sistemului. Printre altele, este vorba de ONG-uri, culte și agricultori persoane fizice.
Excepțiile de la regula folosirii e-Factura, care se aplică în a doua jumătate din 2024 și în prima jumătate din 2025, au fost stabilite recent prin OUG 69/2024.

În primul rând, asociațiile, fundațiile, alte asociații fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice și cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, scapă de obligația folosirii e-Factura pentru facturile pe care le emit în următorul an.

„Asociațiile și fundațiile constituite în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (…), alte asociații fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 (…), nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025”, scrie în ordonanță.

Aceste entități pot opta, însă, pentru e-Factura, caz în care trebuie să fie înscrise în Registrul e-Factura opțional (înscrierea în registru se va face începând cu luna următoare celei în care s-a exercitat opțiunea). Iar dacă încep să desfășoare activități economice după 30 iunie 2025, entitățile respective trebuie să se înregistreze în avans în Registrul e-Factura obligatoriu (înscrierea în registru se va face în trei zile lucrătoare de la data solicitării).

În paralel, cele care derulează activități economice trebuie să se înregistreze, până la 1 iulie 2025, în Registrul e-Factura obligatoriu. Asta dacă nu cumva optează între timp pentru folosirea sistemului.

În al doilea rând, agricultorii persoane fizice care aplică regimul lor special de TVA scapă și ei de folosirea e-Factura pentru facturile emise în următorul an, mai prevede actul normativ. „Agricultorii persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1 din Legea nr. 227/2015 (…) nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025”, prevede actul.

Dacă vor să opteze pentru folosirea sistemului, agricultorii trebuie să se înscrie în Registrul e-Factura opțional (înscrierea în registru se va face începând cu luna următoare celei în care s-a exercitat opțiunea). De la 1 iulie 2025, agricultorii trebuie să fie înscriși în Registrul e-Factura obligatoriu (dacă nu optează între timp pentru folosirea sistemului). După 30 iunie 2025, cei care încep să deruleze activități economice trebuie să se înregistreze în avans în Registrul e-Factura obligatoriu (înscrierea în registru se va face în trei zile lucrătoare de la data solicitării).

În al treilea rând, mai este o excepție de la folosirea e-Factura, tot până la 1 iulie 2025, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate de către institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale. Desigur, și în acest caz există opțiunea de a folosi sistemul înainte de data precizată.

În toate cazurile de mai sus, persoanele impozabile stabilite în România trebuie să transmită în e-Factura facturile emise către acele entități numai dacă figurează în Registrul e-Factura opțional sau în Registrul e-Factura obligatoriu.

Atenție! Regulile pentru Registrul e-Factura opțional și pentru Registrul e-Factura obligatoriu trebuie stabilite separat prin ordine ale Fiscului.
Citește mai mult pe: https://www.avocatnet.ro/articol_67338/e-Factura-ONG-urile-cultele-%C8%99i-agricultorii-persoane-fizice-scap%C4%83-temporar-de-obliga%C8%9Bia-folosirii-sistemului.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3zdwZLkzOBpQObygWMQCmZ3C7AbN_sGBqVbVbjywG3G9TwTKwxQ1Zpw88_aem_f6J58OAA-w6iyVS4m7zaGg

Scroll to Top