ISU cara apa cu cisternele in localitatile buzoiene afectate de seceta!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău efectuează un transport de apă menajeră în două localităţi din comuna Berca, după ce fântânile au secat, autorităţile locale urmând să distribuie în curând şi apă potabilă.
„Pompierii se vor deplasa în localităţile Viforâta şi Băceni din comuna Berca. Acum merg cu o cisternă de 8.000 de litri de apă menajeră. În ultimele zile, ISU Buzău a efectuat trei transporturi de apă, unul în localitatea Dobrileşti, comuna Merei, în data de 1 iulie, 8.000 de litri, în data de 2 iulie, un alt transport în aceeaşi localitate şi transportul de astăzi din comuna Berca”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Alisa-Antonia Ioniţă.
Potrivit autorităţilor locale, din cauza secetei, fântânile localnicilor au secat, motiv pentru care a fost solicitat sprijinul autorităţilor.

„Au rămas fântânile fără apă din pricina secetei, în zona aceea sunt oameni mai în vârstă, mai au şi animale. Am vorbit cu cei de la ISU să meargă acolo şi am zis să mergem mâine noi cu apă potabilă, cu bidoane. Sunt în jur de 20 de persoane la Viforâta şi la Băceni cam 50 de persoane. Este apă puţină în fântâni şi nu se ajunge de pe o zi pe alta. Sunt oameni în vârstă şi au nevoie de ajutor”, a precizat pentru AGERPRES viceprimarul comunei Berca, Denis Eugen Ionescu.

Seceta severă afectează agricultorii

În acest moment, în cea mai critică perioadă din ultimii 20 de ani cauzată de seceta severă, singura facilitate de irigații din județ – Canalul Vest, administrat de către A.N.I.F. Buzău – funcționează la capacitate maximă, în sprijinul fermierilor buzoieni, dar și al celor din Prahova, aceștia fiind, de asemenea, beneficiari ai sistemului din județul nostru.
„Pentru cotele de maxim istoric livrate acum agriculturii buzoiene, vreau să mulțumesc tuturor celor trei instituții, A.B.A., HIDROELECTRICA, A.N.I.F., care, în final, au înțeles că se poate mai mult și mai bine. După o săptămână de eforturi intense pe câmpuri și canale, astăzi suntem la cota de irigații maximă.
Sper să putem păstra acest nivel cât mai mult timp posibil, profitând și de ploile recente, care au adus cantități importante de apă pe afluenții din aval de Siriu,” declară prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

SURSE: ISU Buzau, Prefectura judetului Buzau