PROTEST împotriva noilor măsuri fiscale. Contabilii și cei din mediul antreprenorial, profund revoltați: „Fără haos în legislația fiscală”

Contabilii și cei din domeniile economic și antreprenorial organizează azi, 8 iulie, un protest in Piața Victoriei, împotriva noilor măsuri fiscale. Acțiunea este un gest de revoltă împotriva a ceea ce angajații din economie și domeniile adiacente numesc „teroare fiscală”. Manifestația, ”Fără haos în legislaţia fiscală”, a început încă de la orele dimineții.

Noile măsuri fiscale i-au făcut pe contabili, economiști și antreprenori să iasă în stradă, în cadrul unui protest intitulat „Fără haos în legislația fiscală”. Manifestanții s-au strâns în Piața Victoriei încă de la 8:30 dimineața, pentru a-și exprima nemulțumirea față de ceea ce ei numesc „teroarea fiscală”.

Protestul se va încheia la ora 13:30. Protestatarii au pornit dinspre Piața Victoriei, îndreptându-se către ANAF şi Ministerul Finanţelor.

„Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”, au transmis reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Contabilii, economiștii și antreprenorii se arată profund nemulțumiți de noile modificări fiscale și acuză lipsă de transparență.

”recenta publicare a OUG 69/2024 şi OUG 70/2024 fără nicio consultare publică şi aprobarea acestora în doar două zile reprezintă doar vârful aisbergului. Aceste ordonanţe, care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci şi manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democraţiei şi ale dialogului social. Este revoltător cum se poate modifica o lege organică printr-un OUG, fără consultare, fără transparenţă şi fără respect”.

Inițiatorii protestului au creat și o petiție „Fără haos în legislația fiscală ! Vrem predictibilitate!”. „, care a fost semnată deja de 55.000 de persoane.

”Digitalizarea nu înseamnă birocratizare, iar e-TVA acest lucru îl reprezintă, în ambele forme publicate. (…) Cerem eliminarea E-TVA şi oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanţe de urgenţă emise noaptea”, se arată în petiție.

Protestul împotriva noilor măsuri fiscale, susținut de ANAT

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) susţine manifestația şi a realizat o listă cu 10 revendicări:

Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile şi nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să ştie deja!

Eliminarea obligativităţii transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viaţa privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal şi nejustificat.

Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!

Revenirea la Legea Prevenţiei – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare şi avertisment.

Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe şi obligaţii noi.

Respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale – Proiectele pentru OUG 69 şi OUG 70 au stat doar două zile în transparenţă decizională şi au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.

Eliminarea declaraţiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toţi contribuabilii sunt obligaţi la raportarea SAF-T, care conţine toate tranzacţiile economice ale unei firme.

Modificarea termenelor pentru notificări în relaţia cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.

Compensarea concediilor medicale cu contribuţiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile şi să plătim sănătate pentru concediile medicale!

Norme clare pentru RO-e-Transport

FOTO: Facebook

SURSA: Gandul.ro