Coaliția PSD-PNL s-a înțeles și anunță când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Scrutin de 1 Decembrie
Last Updated on 04/07/2024 by Iulian Gavriluta

Coaliția PSD-PNL s-a înțeles și anunță când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Scrutin de 1 Decembrie

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu/Profimedia

PSD și PNL s-au înțeles ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 1 decembrie, iar cele două tururi ale prezidențialelor pe 24 noiembrie și 8 decembrie, au anunțat cele două partide într-un comunicat comun.

Ce se spune în comunicatul PSD-PNL:

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare.

Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza:

primul tur în data de 24 noiembrie

al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”. Asta în condițiile în care 1 Decembrie picând duminica, iar 30 noiembrie – care e tot zi liberă – pică sâmbata, nu va exista un weekend prelungit, ceea ce scade riscurile ca o parte a populației să fie plecată într-o mini-vacanță.

PSD voia prezidențiale în septembrie

Coaliția PSD-PNL s-a reunit joi dimineață, pentru ca premierul Marcel Ciolacu să prezinte variantele propuse de celelalte partide cu privire la data alegerilor prezidențiale.

Luni și marți Ciolacu a avut consultări cu liderii celorlalte partide pe tema datei alegerilor prezindențiale, după ce PSD nu a reușit să ajungă la un acord cu PNL în privința datei prezidențialelor, fapt ce a declanșat atacuri între cele două partide, fără precedent de la constituirea Coaliției de guvernare.

Inițial, PNL și PSD conveniseră luna septembrie pentru alegerile prezidențiale, variantă susținută de social-democrați în continuare. PNL susține însă ca scrutinul să se desfășoare în luna noiembrie. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a convocat discuții cu liderii celorlalte partide.

SURSE: Gov.ro, Hotnews