Achizitionarea de Servicii externe pentru Siguranta in Munca, nu scuteste patronii de controalele ITM!

În contextul în care este necesară intensificarea activităților de conștientizare a angajatorilor asupra faptului că nu sunt exonerați de responsabilitățile lor în domeniul SSM dacă au apelat la servicii externe, precum și verificarea respectării obligațiilor legale de către aceste servicii externe, în perioada 29.05.2024 – 07.06.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău au fost implicați în acțiuni de verificare a modului în care serviciile externe respectă obligațiile legale și a activităților de prevenire și protecție pe care acestea le desfășoară în întreprinderi/unități.

Acțiunea, de tip Campanie națională, a urmărit în principal anticiparea și gestionarea schimbării din noua lume a muncii, generată de tranziția verde, digitală și demografică și îmbunătățirea prevenirii accidentelor și a bolilor la locul de muncă.

Obiectivele  Campaniei  Naţionale:

  1. verificarea respectării de către serviciile externe de prevenire și protecție a prevederilor legale;
  2. verificarea respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă în întreprinderile/unitățile care au apelat la servicii externe pentru desfăşurarea activităţilor de prevenire şi protecţie;
  3. conştientizarea angajatorilor cu privire la faptul că apelarea la servicii externe nu îi exonerează de responsabilitățile lor în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).

Rezultatele acţiunilor de control efectuate în perioada :  29 mai 2024 – 07 iunie 2024

- au fost controlate 14 servicii externe și 35 întreprinderi/unități care au apelat la servicii externe;

-  în urma verificărilor nu s-au dispus măsuri, însă, a fost propus spre retragere un certificat de abilitare serviciu extern, întrucât acesta nu mai respectă condițiile în baza căruia a fost eliberat.

"În continuare, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău vor intensifica activitățile de conștientizare a angajatorilor asupra faptului că nu sunt exonerați de responsabilitățile acestora în domeniul securității ți sănătății în muncă dacă au apelat la servicii externe, precum și de verificarea respectării obligațiilor legale de către aceste servicii externe", a precizat Bogdan CHITACU, Inspector Șef ITM Buzau.

I.G.