Se scumpesc carburanții, de duminică noapte, pentru că se mărește acciza la benzină și motorină

Acciza la carburanți crește de la 1 iulie 2024, adică de luni. Prin urmare, vom vedea o majorare a prețurilor la benzină și motorină în noaptea de duminică spre luni, respectiv de la ora 00.00.

Astfel, benzina ar urma să se scumpească cu 43 bani pe litru, iar motorina cu 39 bani/litru.

Creșterea accizei la carburanți de la 1 iulie, stabilită anul trecut de Guvern, se va reflecta imediat în prețurile de la pompă, a precizat Radu Căprău, director de rafinare și marketing în cadrul OMV Petrom, cea mai mare companie de pe această piață.

„Politica de prețuri pe care am practicat-o întotdeauna este să ținem cont de cotațiile, accizele și costurile operaționale. În ceea ce privește acciza, întotdeauna vedem imediat în preț modificările de acciză”, a spus Căprău într-o conferință de presă, întrebat dacă OMV Petrom va implementa într-o singură tranșă sau treptat creșterea accizei.

Prețul benzinei standard era vineri de 7,06 lei, astfel că la un rezervor de 50 litri un plin costa 353 lei. Dacă am adăuga majorarea prețului cu noua acciză, plinul ar ajunge la 374,5 lei. Atenție, creșterea este calculată în funcție de prețul de vineri.

În cazul motorinei standard, la un preț de 7,19 lei/litru, plinul ajungea la 359,5 lei vineri la prânz. După creșterea accizei, plinul ar ajunge la 379 lei.

Reamintim că începând cu 1 ianuarie 2024, prețul a crescut cu 29 bani pe litru la benzină și cu 26 bani pe litru la motorină.

Sursă: Economica.net, Hotnews, Stiripesurse