Rotația nucleului Pământului începe să încetinească, susțin experții. Cum se vor schimba zilele

Conform unei noi cercetări, nucleul Pământului se învârte cu o viteză mai mică în ultimii 14 ani. Experții sugerează că, dacă această tendință continuă, ea ar putea avea un impact semnificativ asupra planetei noastre, făcând ca zilele să fie mai lungi în viitor.

Centrul planetei noastre, alcătuit din fier și nichel și de mărimea Lunii, este situat la peste 4 800 de kilometri sub suprafața Pământului. Miezul Pământului, înconjurat de un miez exterior și de un strat de metale topite, este acoperit de o manta și apoi de scoarța terestră.

În timp ce întreaga planetă se rotește în jurul axei sale, miezul interior se poate roti cu o viteză ușor diferită din cauza vâscozității miezului exterior. Observațiile recente indică faptul că rotația nucleului Pământului a încetinit din 2010, rotindu-se puțin mai lent decât celelalte straturi.

Această modificare a vitezei de rotație ar putea influența durata zilelor noastre, deși orice potențială diferență în durata zilei ar fi minimă și probabil imperceptibilă pentru majoritatea oamenilor.

Studii anterioare au discutat despre acest fenomen cunoscut sub numele de „backtracking” timp de aproximativ un deceniu, însă până acum a fost dificil de demonstrat. Analizând datele de la cutremurele repetitive care au avut loc între 1991 și 2023, cercetătorii au reușit să urmărească rotația nucleului Pământului în timp.

Constatările acestui studiu oferă dovezi solide că miezul interior al Pământului își încetinește într-adevăr rotația, evidențiind un aspect intrigant al dinamicii planetei noastre.

SURSE: Incredibilia, NASA, Spaceweather