Prognoza meteo pentru următoarea săptămână – Când scăpăm de cupola de foc

În următoarele 24 de ore cerul va fi mai mult senin cu ușoare intensificări al vântului pe tot teritoriul României, potrivit prognozei ANM.

ÎN ȚARĂ

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 11 și 22 de grade, ușor mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

Vremea va fi călduroasă, caniculară în vestul, sudul și estul țării și izolat în centru, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 28...30 de grade pe litoral și în jurul a 37 de grade pe arii restrânse în Oltenia, Muntenia și

în sudul Moldovei; noaptea va fi local tropicală, cu minime termice ce vor fi cuprinse între 11...13 grade în estul Transilvaniei și 23 de grade în dealurile vestice. Cerul va fi mai mult senin, exceptând în orele amiezii zona de munte, iar spre sfârșitul intervalului vestul țării, unde vor fi înnorări temporare și pe alocuri ploi de scurtă durată și descărcări

electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

BUZAU

Vremea se va menține caniculară și disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 36...37 de grade, iar cea minimă de 18...20 de grade. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.  

În intervalul 01.07.2024 ORA 09:00 - 02.07.2024 ORA 09:00 canicula se va extinde și va cuprinde majoritatea regiunilor, iar în cele sudice se va intensifica ușor comparativ cu ziua anterioară, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 de grade pe litoral și în jurul a 38 de grade în Câmpia Română; local noaptea va fi tropicală, iar minimele vor fi cuprinse în general între 14 și 22 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, ziua pe alocuri în nord, nord-vest și la munte, iar în a doua parte a intervalului, în vest și nord-vest, și pe arii mai restrânse în sud-vest și

în centru, unde se vor semnala și vijelii și căderi de grindină. Ploile vor avea caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate.

În perioada 02.07.2024 ORA 09:00 - 03.07.2024 ORA 09:00, în sudul și local în estul țării canicula și disconfortul termic accentuat vor persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În restul teritoriului, valorile termice semnificativ mai mici decât cele din intervalul anterior, se vor situa în jurul celor normale datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și căderi de grindină, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și Oltenia, iar seara și noaptea local și în Muntenia. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă local vor fi însemnate, îndeosebi la munte și în Banat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 26 și 38 de grade, iar cele minime se vor situa între 13 și 23 de grade.

BUZAU

În intervalul 02.07.2024 ORA 09:00 - 03.07.2024 ORA 09:00 canicula va persista, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă nu vacoborî sub 20 de grade. Pe parcursul zilei cerul va fi mai mult senin, însă începând cu orele serii gradul de instabilitateatmosferică va fi în creștere. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin accentuarea înnorărilor, intensificări ale vântului, averse torențiale, descărcări electrice și posibil vijelii și grindină.

INTERVALUL 03.07.2024 ORA 09:00 - 04.07.2024 ORA 09:00

Vremea se va răcori simțitor și în regiunile extracarpatice, astfel încât, în orele amiezii valorile termice vor fi mai mici decât cele normale datei în vest, sud-vest, centru și nord, și în general apropiate de mediile multianuale în rest.

Temporar vor fi înnorări accentuate, iar în majoritatea regiunilor vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în cele sud-estice vor fi și vijelii și căderi de grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă, pe arii restrânse vor fi însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 și 33 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 și 23 de grade.

BUCUREȘTI

Vremea se va răcori simțitor comparativ cu zilele anterioare, astfel încât temperatura maximă va fi de 28...29 de

grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a intervalului, când vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 17 grade.

VREMEA ÎN INTERVALUL 04.07.2024 ORA 09:00 - 07.07.2024 ORA 09:00

Vremea va intra într-un proces de încălzire, iar probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai mare la începutul intervalului la munte, în centru, est și sud-est, apoi în nordul țării.

SURSE: ANM, Accuweather, Meteo Romania