Mergi cu masina pe timp de canicula? Vezi aici cateva recomandari!

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, a gradului de uzură a acestora şi a racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Totodată, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier.

Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

-asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului;

-stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii;

-dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie;

-alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere;

-dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate;

căutaţi popasurile special amenajate în acest sens;

-autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genţi, borsete, aparate foto, etc.);

-indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă;

-fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul; nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii;

-când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia;

-dacă pe traseu sesizaţi ceva suspect iar situaţia nu vă permite să interveniţi, anunţaţi de îndată primul post de poliţie întâlnit;

-dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului.

FIŢI PRECAUŢI!

Spărgătorii vor profita de fiecare clipă de neglijenţa manifestată în ceea ce priveşte siguranţa autoturismului dumneavoastră, astfel încât mai mult interes în protecţia bunurilor ce le deţineţi, vă va scuti de neplăceri.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, apelaţi cu încredere Poliţia la numărul pentru apeluri de urgenţă 112!

112 – POLIŢIA - APEL DE URGENŢĂ!